Societat 20/06/2017

PSOE, Podem, ERC i el PDECat sumen forces al Congrés perquè Interior convoqui immediatament la Junta de Seguretat

Presenten una iniciativa conjunta on també demanen al govern de Rajoy que “rectifiqui” i permeti la creació de 500 places de Mossos

Acn
2 min
Reunió de la conselleria d'Interior amb tots els grups parlamentaris aquest dimarts per desbloquejar la Junta de Seguretat.

MadridEl grup socialista, En Comú Podem, ERC i PDECat han registrat conjuntament aquest dimarts una proposició no de llei al Congrés de Diputats on demanen la convocatòria “immediata” de la Junta de Seguretat de Catalunya, i on insten el govern espanyol a “rectificar” i permetre que la Generalitat de Catalunya faci efectiva l’oferta de 500 places dels Mossos d’Esquadra. La iniciativa pretén que el Congrés insti el govern espanyol a fer aquest pas i abordar en aquesta reunió de la Junta de Seguretat tant la integració dels Mossos d’Esquadra a les meses d’avaluació de l’amenaça terrorista i al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), com el seu accés a les bases de dades de l’Europol.

El portaveu del PDECAt al Congrés, Carles Campuzano, ha recordat al govern espanyol que davant la lluita contra el terrorisme internacional cal “superar les batalles partidistes i la tensió entre el govern de la Generalitat i el govern de l’Estat i que tots posem per sobre la seguretat dels ciutadans”. “No entenem la posició del ministeri de l’Interior de negar-se a convocar aquesta Junta de Seguretat quan existeixen afers pendents i fonamentals que tenen a veure amb la seguretat a Catalunya”, ha dit Campuzano, que ha demanat que el govern rectifiqui davant una petició “de la majoria de la cambra”.

L'adjunta a la secretaria general del grup socialista i diputada del PSC Meritxell Batet ha afirmat que és “imprescindible” que es convoqui aquesta Junta de Seguretat perquè “la manca d’informació i de coordinació pot tenir conseqüències negatives en la seguretat que cal garantir als ciutadans de Catalunya". "Per tant demanem que es reuneixi amb urgència”, ha afegit. Així mateix, Batet ha recordat que “és important” cobrir les places “que els Mossos estan perdent any rere any”. “Creiem que garantir la bona feina dels Mossos és imprescindible, sobretot tenint en compte que som en un moment d’inseguretat internacional”, ha dit.

La iniciativa, de quatre punts, reclama a l’Estat que fixi “amb caràcter immediat la data de celebració de la Junta de Seguretat de Catalunya” que, recorda, “no s’ha celebrat des de l’any 2009”. Segons els grups, en aquesta Junta de Seguretat s’hi haurien de tractar la presència dels Mossos a les meses d’avaluació de l’amenaça terrorista, a integració d’aquest cos al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), i el seu accés a les bases de dades de l’Europol, a més de la seva habilitació per poder fer persecucions en calent.

A més, vol que el govern de Rajoy “rectifiqui el requeriment enviat a la Generalitat de Catalunya en relació amb l’oferta pública de 500 places dels Mossos d’Esquadra” que “instava a reduir aquesta oferta a només 50 places”, fet que “no encaixa amb els objectius de preservar la seguretat pública”. Per últim, reclama a l’Estat que executiu la funció ordinària que té la Junta de Seguretat de Catalunya de “certificar el nombre d’efectius que tenen els Mossos amb les consegüents repercussions pressupostàries, funció que no s’ha executat des de fa 8 anys”.

stats