Els pulmons que li han salvat la vida al Jordi després del covid

La Vall d’Hebron realitza el primer trasplantament pulmonar de l’Estat a un pacient postcovid que tenia els pulmons "destrossats"

3 min
El Jordi Soriano, primer trasplantat pulmonar postcovid de l'Estat, fent exercicis per recuperar la mobilitat dels braços

BarcelonaÉs conscient que la vida (i la medicina) li ha donat una "segona oportunitat". El Jordi Soriano, de 51 anys, és la primera persona de l'Estat a qui li han fet un trasplantament pulmonar després que el covid, que va contraure en la tercera onada, li deixés els pulmons inservibles. El Jordi va emmalaltir al mes de febrer. Tota la família es va contagiar, però, a diferència d'ell, van ser casos lleus. El Jordi, en canvi, va passar, en qüestió d'hores, de desplomar-se a casa a estar ingressat a l'UCI de l'Hospital de Bellvitge, on va ingressar amb una pneumònia bilateral. El van haver de connectar a un dispositiu d’oxigenació de membrana extracorpòrea (ECMO), una tècnica molt invasiva que realitza la funció respiratòria i que es reserva per als pacients més greus: un 2% dels malalts de covid. El Jordi va estar quatre mesos connectat a l’aparell i 127 dies a l'UCI, sense poder parlar però conscient de tot el que passava al seu voltant. Passaven els dies i els seus pulmons no milloraven, havien perdut tota funcionalitat i l’única possibilitat de supervivència era el trasplantament pulmonar que li van realitzar fa menys d'un mes a l'Hospital de la Vall d'Hebron, on el van traslladar des de Bellvitge. La inflamació per coronavirus havia causat danys irreversibles en els seus pulmons i "no hi havia una altra opció" que el trasplantament, ha assenyalat Judit Sacanell, referent a l'UCI de Vall Hebron en trasplantament pulmonar.

L'equip de professionals de la Vall d'Hebron va valorar el seu cas, ja que per optar al trasplantament calia que complís uns requisits. "La resta d’òrgans han de funcionar correctament, no hi pot haver infecció activa de covid i el pacient ha d’estar conscient i donar el seu consentiment informat al trasplantament", explica Alberto Jáuregui, cap del servei de cirurgia toràcica i trasplantament pulmonar de la Vall Hebron. El Jordi els complia tots tres. Ell és el primer pacient postcovid trasplantat, però Jáuregui creu que no serà l’últim. Són candidats a un trasplantament tant pacients que, com el Jordi han estat greus a l'UCI, com pacients que, tot i no haver passat per l'UCI, el covid els ha deixat greus seqüeles als pulmons.

No obstant, aquesta és l'última opció, ja que, segons explica Jáuregui, la recuperació dels pulmons després d’una pneumònia greu per covid "és molt bona i s’ha de donar un temps per veure si els pulmons es recuperen, perquè són pocs els que no ho fan". Els pulmons del Jordi, en canvi, no mostraven cap senyal de recuperació i no hi havia alternativa. "I, si esperàvem molt més a fer el trasplantament, altres òrgans podien començar a fallar", afegeix Jáuregui. A Europa, a la Xina i als Estats Units també s'han fet trasplantaments pulmonars a pacients que han passat el covid.

Una operació molt complexa

El trasplantament pulmonar és un dels processos quirúrgics més complicats que hi ha, ja que els pulmons són òrgans "molt fràgils" que tenen una durada mitjana de vuit o nou anys. "El cor, el fetge o el ronyó són òrgans que estan protegits, però els pulmons, no. Degut a la respiració, estan en contacte amb l’exterior, i l’exterior és molt agressiu", assenyala Jáuregui, que recorda el moment de l'operació. "Vam treure uns pulmons desestructurats, petits i pràcticament negres, i en vam posar uns altres de rosats que de seguida es van posar a ventilar, l’oxigenació es va disparar i el pacient va començar a viure amb els pulmons nous. És un moment molt emocionant". La intervenció, que ha sigut qualificada "d'històrica" va durar nou hores i hi va participar un equip multidisciplinar.

Professionals de la Vall d'Hebron fan el primer trasplantament pulmonar a un pacient a qui el covid va destrossar els pulmons

El Jordi ja és a planta, respira per si sol, i en els pròxims dies li donaran l'alta. Té ganes de tornar a casa i troba a faltar la família, perquè, a més, ara amb la cinquena onada s’han restringit les visites. Vol deixar clar que el covid "no és cap broma" i lamenta que encara hi hagi gent que no estigui "prou conscienciada". Ara podrà fer vida normal tot i que ha de prendre medicació de per vida per evitar que el cos rebutgi el nou òrgan, i haurà de passar molts controls. "Però en un túnel que era completament fosc fa dos mesos ara hi veiem la llum", argumenta Jáuregui.

El Jordi diu que ara vol viure la vida "amb tranquil·litat" i "pas a pas". No fa plans de futur. "Toca viure al dia", diu. Això sí, té clar que el primer que farà quan li donin l’alta és menjar-se un arròs caldós.

stats