Catalunya es planteja aixecar el confinament comarcal dilluns si les dades acompanyen

Els contagis s'estabilitzen però els hospitals s'estanquen amb mig miler de malalts

Ara
3 min
Diverses persones fan cua al centre de vacunació UB Raval

BarcelonaEls indicadors del covid s'estabilitzen tot i que l'ocupació de llits als hospitals és encara molt elevada i inestable. Aquesta situació epidemiològica que pot interpretar-se com una mena de treva podria portar el Govern a replantejar-se el confinament comarcal a partir de dilluns, quan caduca la resolució vigent. A TV3 ja donen per fet que les restriccions de mobilitat se suavitzaran i La Vanguardia directament assegura que s'autoritzarà la mobilitat arreu de Catalunya sense limitacions de cap tipus. Amb tot, ni la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ni el mateix secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, no han volgut confirmar cap dels extrems i han remès a la decisió que prengui el Procicat entre dimecres i dijous, que anirà en funció de l'evolució les dades epidemiològiques i sanitàries.

"Dijous passat ja vam dir que la voluntat del Govern és reconsiderar i revisar el confinament comarcal si les dades epidemiològiques i assistencials es mantenen estables", ha subratllat Argimon, que ha afegit que Salut presentarà al Govern les dades consolidades de la setmana perquè els tècnics d'Interior i Salut puguin prendre una decisió al respecte. De moment, però, el secretari veu possibles totes les opcions: mantenir el confinament comarcal, canviar la delimitació territorial (per exemple, passar de comarques a vegueries o regions sanitàries) o aixecar tot tipus de restricció a la mobilitat dins del país.

També la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat l'estabilització dels nous positius, però ha demanat "no especular" amb les restriccions per combatre el coronavirus. "No està decidit, si estigués decidit s'explicaria", ha resolt.

A hores d'ara Catalunya està detectant menys positius diaris, per bé que encara no ha aconseguit reduir l’ocupació a les unitats de cures intensives (UCI), estancades entorn al mig miler de malalts (499 segons l'última actualització). Precisament aquest indicador, l'assistencial, és el que més preocupa Argimon, que qualifica el comportament a les UCI d'"erràtic" des de fa setmanes. Els casos més crítics, ha recordat, van començar a créixer abans de Setmana Santa d'una manera molt similar al moment més dur de la segona onada i encara es mantenen massa alts. El nombre d'hospitalitzats de covid a planta sí que va a la baixa: hi ha 1.670 ingressats, una cinquantena menys en un dia.

Descartat el temut efecte Setmana Santa, el virus va perdent força a poc a poc i la reducció de positius és progressiva. La taxa de contagi (Rt), que mesura la velocitat amb què es propaga el covid, ha caigut dràsticament de l'1,19 de dilluns a l'1,07 actual. Quan la Rt se situa per sota de l'1 es comença a frenar l'expansió del virus. "Estem estables i preveiem continuar així durant tota la setmana", ha indicat Argimon a RAC1.

Toc de queda

Pel que fa al toc de queda, el secretari de Salut Pública ha assegurat que personalment seria partidari de modificar-lo però ha insistit que el Govern tampoc ha debatut aquesta qüestió. "És bo anar recuperant drets i llibertats", s'ha limitat a dir. El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, també plantejava recentment la possibilitat d'endarrerir l'horari del toc de queda i permetre els desplaçaments més enllà de les 22 hores, abans fins i tot que decaigui l'estat d'alarma. Tot plegat, com qualsevol restricció, també estarà lligat a l'evolució de la pandèmia.

De moment la baixada en els diagnòstics de coronavirus és tímida però evident: si divendres passat s’estaven registrant 1.600 casos diaris de mitjana, aquest dimarts se n'han diagnosticat uns 1.278. Tot plegat fent un 16% més de proves (188.762) que la setmana anterior (162.701). A més, la taxa de positivitat (6,11%) ja està per sota dels valors previs a Setmana Santa (7,39%).

El risc de rebrot (EPG), que mesura el creixement potencial de l'epidèmia les pròximes dues setmanes, també ha baixat notablement fins als 297 punts, 14 punts menys que dilluns i 24 menys que la setmana passada. Amb tot, la incidència acumulada de casos per 100.000 habitants a 14 dies ha crescut a 277 casos, quinze més que dilluns, ja que aquest període encara inclou les dades esbiaixades dels festius.

stats