MOBILITAT
Societat 10/06/2016

La vaga de Renfe coincideix amb avaries que causen més d'una hora de retard a la R16 i la RT2

Josep Rull anuncia sancions i estudia arribar als tribunals per pressionar el govern espanyol

Ara
3 min
L'estació de Rodalies de la plaça de Catalunya, aquest matí

BarcelonaEl primer dia de quatre jornades d’aturades parcials a Renfe, convocades pel sindicat Semaf, ha coincidit amb una avaria que fa que hi hagi retards de més d'una hora a les línies R16 i RT2. I això, tenint en compte que la R16 també està afectada per una altra avaria des de dilluns que hi continua causant retards. Les aturades es repetiran els dies 12, 14 i 16 de juny.

Des de les 6.00 del matí i fins a les 9.30 s'han establert uns serveis mínims del 66% que, segons Rodalies de Catalunya, s'estan complint en un 95% -sis trens que estaven programats al final no han passat-. Tanmateix, una incidència al sistema d'electrificació afecta, des de les 7.00, la circulació de trens a les línies RT1, R14 i R15. S'ha interromput el servei de trens entre Reus i Tarragona.

El tren que ha sortit de Reus a les 06.43 amb destinació estació de França (08.23) ha quedat aturat i s'han evacuat els passatgers per carretera. Els trens de la línia R14 s'han desviat per Valls i recuperen el recorregut habitual a Sant Vicenç de Calders.

Pels viatgers de la línia R15 i RT1 s’està gestionant un servei alternatiu per carretera entre Reus i Tarragona. Però aquesta incidència també causa la falta d’alimentació elèctrica al tram Tarragona-Torredembarra, que s'ha solucionat a les 8.10, però ha afectat els trens de les línies R16 i RT2 causant retards de més d'una hora.

En el cas de la R16, a més, cal afegir-hi els retards d'entre mitja hora i una hora que ja pateix la línia des de dilluns, arran d'un incendi que va afectar els sistemes de gestió de trànsit a les instal·lacions d'Adif a Mont-roig del Camp. Encara no se sap quan s'hauran acabat de reparar.

Expedients sancionadors

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha anunciat que aplicaran expedients sancionadors contra Adif i Renfe per pressionar l'estat espanyol perquè solucioni els problemes que s'acumulen a la xarxa ferroviària catalana, agreujats aquests dies amb les incidències de la R16. Com que la via de la negociació amb el Ministeri de Foment no ha funcionat, Rull ha assegurat que s'emprendran "mesures excepcionals" i es buscarà "l'empara dels àmbits jurisdiccionals" davant les "actuacions negligents" i els "incompliments flagrants" dels dos organismes. La Plataforma Trens Dignes també valora la possibilitat d'emprendre accions legals i si es podria fer conjuntament amb el Síndic de Greuges. L'entitat ha convocat una manifestació el 19 de juny a l'estació de tren de l'Aldea (Baix Ebre).

Serveis mínims

El ministeri de Foment i el departament de Treball, Afers Social i Famílies han establert uns serveis mínims del 66% per al període comprès entre les 6.00 i les 9.30 hores i les 17.00 i les 20.30 hores. Durant la resta de la jornada serà del 33%. El diumenge 12 de juny circularan el 33% dels trens.

En els trens de llarga distància i alta velocitat s’assegurarà un servei del 72%, mentre que en els trens Avant serà del 63%. La plantilla de maquinistes està en negociacions pel seu conveni col·lectiu, en el qual demanen més personal i millors condicions laborals.

Vaga encoberta

Els trens de mitjana distància i les línies R1, R3 i R4 de Rodalies van acumular ahir entre mitja i una hora de retards. Renfe va qualificar la situació de vaga encoberta, una afirmació que el sindicat Semaf va negar. De cara als pròxims dies, els viatgers amb bitllets adquirits abans de les aturades podran sol·licitar canviar-lo o el reemborsament sense cap cost addicional.

stats