Tribunals
Societat 10/01/2023

Quatre mossos, jutjats per detenir i colpejar un noi sense motiu

La Fiscalia els demana vuit anys de presó i l'acusació popular, fins a 15

2 min

BarcelonaRaval, novembre de 2020. Quatre Mossos d'Esquadra intercepten tres joves que s'han saltat el toc de queda en plena pandèmia. Un recrimina als agents que li acaben de robar cinc euros i que "és més important" que persegueixin el presumpte lladre que a ell. El caporal dels Mossos a qui interpel·la li respon amb una bufetada, l'empeny i l'acaba tirant a terra. Dos agents més l'ajuden a retenir a terra el noi, que acaba denunciat pels agents. Ara la Fiscalia demana vuit anys de presó als policies per colpejar el jove i falsejar l'informe policial per justificar-ne la detenció. L'acusació popular, que exerceix l'entitat en defensa dels drets humans Irídia, eleva la petició fins als 15 anys de presó.

En l'informe policial, els agents ara acusats asseguraven que havien detingut el noi perquè havia propinat una puntada de peu al caporal. Però un vídeo dels fets gravat per una veïna, que ha avançat ElDiario.es i al qual també ha tingut accés l'ARA, ho desmenteix. La Fiscalia assegura en el seu escrit que els policies van redactar l'informe per justificar l'arrest "sabent que les afirmacions recollides per part dels acusats no eren certes".

El fiscal del cas acusa el caporal d'encarar-se amb el noi, bufetejar-lo, tirar-lo a terra i arrossegar-lo al mig de la calçada, tot i veure que el noi s'havia fet un cop al cap. El representant del ministeri públic explica que els altres tres agents van ajudar el seu superior a immobilitzar el noi durant diversos minuts, "arribant a posar-s'hi a sobre, dificultant la seva respiració i subjectant-li les cames a l'altura dels turmells". Després li van posar les manilles, el van arrestar i van acabar falsejant l'atestat per justificar l'actuació.

Inhabilitació

Més enllà de la pena de presó, la Fiscalia demana inhabilitar els agents durant 16 anys, una multa de 8.100 euros i una indemnització de 3.400 euros. L'acusació, a més dels 15 anys de presó, eleva la inhabilitació fins als 22 anys i la indemnització als 40.000 euros. Irídia assegura que el caporal "va mostrar una actitud agressiva" contra els nois des de l'inici dels fets i assegura que l'actuació va tenir un "biaix racista", perquè van fer referència en l'atestat al fet que els joves eren llatinoamericans.

stats