SUCCESSOS
Societat 15/11/2017

“Vull ser l’últim ferit per bala de goma a l’Estat i a Catalunya”

L’home que va perdre la visió d’un ull l’1-O presenta una querella

Pau Esparch
3 min

Barcelona“El que sobretot desitjo és que ningú més no hagi de passar per això. Espero i desitjo que les bales de goma no es facin servir mai més”. Són les paraules de Roger Español, l’home que l’1-O va rebre un impacte a l’ull dret d’una pilota de goma, que havia disparat la Policia Nacional, a l’exterior de l’Escola Ramon Llull de Barcelona. Español va presentar ahir una querella contra tres agents del cos per un delicte de lesions que li ha causat la inutilitat d’un òrgan principal, i es va difondre un vídeo que recull el seu testimoni. Les dues accions es van fer públiques just el mateix dia que feia cinc anys que Ester Quintana va perdre un ull per un impacte policial en les protestes d’una vaga general.

“Vull ser últim ferit per bala de goma a l’estat espanyol i a Catalunya”, va afirmar ahir Español. Va recordar que la Policia Nacional va començar a carregar “sense avisar” i que va rebre l’impacte de la pilota a l’ull quan els agents ja s’estaven retirant. A causa dels fets, Español va ser operat d’urgència -se li va poder reconstruir l’ull malgrat que no recuperarà la visió-, però no va poder participar en el referèndum: “Falta un vot”. De fet, abans que rebés l’impacte, tenia la intenció d’acompanyar els seus pares al col·legi electoral de l’1-O que els corresponia, on també havia de votar ell. Español va explicar ahir que de moment ha perdut el primer quadrimestre dels estudis de música que cursa i que confia poder tornar a fer tasques diàries, com ara afaitar-se. També va detallar que la lesió a l’ull ha afectat el seu entorn més pròxim, a part que encara es medica per suportar els dolors i els marejos.

La querella que va presentar ahir es dirigeix al policia nacional, pendent d’identificar, que va disparar la pilota que ha provocat que hagi perdut totalment la visió de l’ull de manera irreversible i als dos comandaments de l’operatiu. Tampoc es descarta ampliar l’acusació contra altres persones que participessin en els fets. En la querella s’han aportat vídeos enregistrats per diverses persones que mostren les càrregues de la Policia Nacional a l’Escola Ramon Llull i just el moment en què l’agent escopeter dispara la bala de goma contra l’ull de l’home.

El Centre Irídia s’ha fet càrrec de la presentació de la querella en representació d’Español. S’hi ha personat d’acusació particular, exercida per l’advocada Anaïs Franquesa, i d’acusació popular, exercida per l’advocada Laia Serra (que va defensar Ester Quintana). “L’agent va disparar la bala de goma de manera directa, a una distància de menys de 15 metres de les persones, conscient que les posava en risc”, va assegurar Franquesa, que va explicar que també s’acusa dos comandaments perquè “van ordenar l’ús d’escopetes de bales de goma o no van impedir que es fessin servir”. “El Roger estava rodejat de periodistes amb braçalets identificatius i càmeres. Hauria pogut rebre qualsevol altra persona”, va afegir Serra. Els fets van passar a les 10.30 h al carrer Sardenya de Barcelona, entre el carrer Diputació i la Gran Via de les Corts Catalanes, després de les càrregues policials a l’Escola Ramon Llull.

L’advocat i tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, va explicar que el consistori també es personarà d’acusació popular en aquest cas. “La idea és estendre el debat sobre l’ús d’aquest armament a la resta de l’Estat”, va subratllar Asens, que va recordar que a Catalunya les pilotes de goma estan prohibides des del 2014. Per això, el tinent d’alcalde de Barcelona va valorar que el fet que la Policia Nacional utilitzés aquest armament “és un insult” a les víctimes de bales de goma i a la sobirania catalana.

stats