Estadística
Societat 06/12/2022

Quin és el municipi català que més ha crescut en l'última dècada? I el que té més població amb estudis superiors?

Repassem les localitats catalanes que apareixen als principals rànquings dels cens de població publicats per l'Institut Nacional d'Estadística

ARA
2 min
Sant Just Desvern, al Baix Llobregat, és el municipi amb una renda familiar més elevada de Catalunya.

BarcelonaL'Institut Nacional d'Estadística (INE) va publicar la setmana passada els primers resultats dels cens de població i habitatge del 2021, elaborats a partir de desenes de registres administratius, i xifra en 47.400.798 els residents a Espanya a 1 de gener de l'any passat. Dels resultats difosos es desprèn que, en l'última dècada, la població ha crescut en 584.882 persones, cosa que suposa un increment de l'1,2% (un 0,6% els homes i un 1,9% les dones). En aquests 10 anys, a més, els ciutadans d'origen estranger han crescut un 2,9% (150.229 persones), molt per sota del 234,1% d'increment que es va registrar entre el 2001 i el 2011. Les dades detallen els municipis on ha crescut més la població i diverses estadístiques relacionades amb el nivell formatiu i l'ocupació dels ciutadans. Repassem alguns dels rànquings on apareixen localitats catalanes.

Sant Just Desvern, el municipi català amb més creixement de població

Dels 20 municipis de més de 10.000 habitants on més ha crescut la població, encapçalats per Arroyomolinos (Madrid) –amb un augment del 52,5% en 10 anys–, destaca Sant Just Desvern (Baix Llobregat) en dinovena posició. El creixement ha sigut del 23,8%, fins a superar els 19.000 habitants.

Els municipis amb més creixement de població (2011-2021)
Localitats de més de 10.000 habitants

Lloret de Mar, la localitat amb menys taxa d'activitat

La taxa d'activitat fa referència a la proporció de la població activa (suma d'ocupats i aturats) respecte a la que està en edat de treballar (calculada entre els 16 i els 65 anys) al municipi. Entre els que tenen una taxa més baixa apareix Lloret de Mar (Selva) en tretzena posició, amb un percentatge del 43,4%.

Municipis amb menys taxa d'activitat
Localitats de més de 10.000 habitants

Sant Just i Sant Cugat encapçalen el rànquing de menys aturats

Juntament amb la primera posició a Catalunya pel que fa a increment de població, Sant Just Desvern també és la primera ciutat (la tercera a Espanya) de les que tenen un percentatge més baix de persones a l'atur: un 4,2%. Just per darrere hi apareix Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), amb un 4,5%. En tercera posició (onzena a l'Estat) hi ha Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental), amb un 4,9%, seguit de Vilassar de Mar (Maresme), amb un 5,2%, i la Garriga (Vallès Oriental), amb un 5,3%.

Municipis amb menor percentatge d'aturats
Localitats de de més de 10.000 habitants

El percentatge més alt de població amb estudis, a Sant Cugat

El rànquing de les ciutats catalanes amb més població que té estudis superiors l'encapçala novament Sant Cugat (62,9%), en tercera posició en l'àmbit espanyol (el percentatge global se situa en el 31,8%), i després apareix Sant Just Desvern (59,7%), a la setena posició de la llista estatal.

Municipis amb més població amb estudis superiors
Localitats de de més de 10.000 habitants

Cerdanyola del Vallès, líder en estudiants que resideixen fora del municipi

Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), on hi ha la Universitat Autònoma, és el municipi català i estatal on es concentren més estudiants universitaris que no hi resideixen (53,4%). També apareixen al rànquing altres poblacions amb universitat com Vic, en catorzè lloc (11,3%), i Girona, a la divuitena posició (10,5%).

Municipis amb més universitaris que resideixen en un altre municipi
Localitats de més de 10.000 habitants
stats