Societat 23/02/2016

Amplien fins al 65% els serveis mínims en la vaga del metro de demà

Quins dies i de quins transports hi haurà vaga la setmana del MWC?

Núria Martínez
4 min
Quins dies i de quins transports hi haurà vaga la setmana del MWC?

BarcelonaEl departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha dictat una ampliació dels serveis mínims durant la vaga del metro d'aquest dimecres. Segons ha informat la conselleria en un comunicat, aquesta ampliació es fa "atenent criteris de seguretat i mobilitat". Segons els nous criteris, els serveis mínims seran del 65% durant les hores punta –entre les 6.30 i les 9.30 i entre les 16.00 i les 20.00 hores– i del 45% durant la resta del dia.

En la jornada de vaga de dilluns els serveis mínims eren del 50% i del 30%, respectivament. De fet, les aturades es van desenvolupar amb normalitat al suburbà, en gran part perquè prop de la meitat dels usuaris del metro van optar per moure's d'una altra manera, una decisió que va suposar un col·lapse del trànsit en diferents punts de la ciutat. Per aquesta raó, el departament que dirigeix Dolors Bassa apunta que aquesta situació de congestió "no permetia garantir les mínimes condicions de seguretat d'evacuació de les persones en cas d'emergència".

La decisió s'ha pres "un cop estudiats els informes de mobilitat i seguretat realitzats ahir, primer dia de vaga", i després de tenir en compte que s'ha activat el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona, amb la recomanació als ciutadans que es desplacin en transport públic. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja havia demanat uns serveis mínims del 80% i del 60%, segons l'hora, per a la vaga de dilluns.

De fet, la setmana del Mobile World Congress (MWC) s'està desenvolupant enmig de diferents vagues en el transport públic, fins al punt que hi ha almenys una aturada convocada cada dia. Si bé la vaga de metro és la que té més seguiment i la que afecta més la mobilitat de la ciutat, no és l'única. També hi ha convocada una vaga de busos i una de trens al llarg de la setmana.

Quins dies hi haurà vaga i de quins transports serà?

  • Dilluns i dimecres, vaga de metro: Després de reunions i trobades a contrarellotge, finalment, dilluns i dimecres hi haurà vaga de metro d'inici a final de servei. Per tant, hi haurà serveis mínims. El departament de Treball, Afers Socials i Famílies va ordenar que dilluns es mantinguessinn uns serveis mínims equivalents al 50% de l'oferta habitual en hora punta (de 6.30 a 9.30 hores i de 16.00 a 20.00 hores), i del 30% a la resta de franges horàries. Tots els intents de desconvocar la protesta han sigut infructuosos, l'últim d'ells durant la matinada de dimarts. El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, s'ha mostrat "molt decebut" per la vaga de metro, tot i que l'Ajuntament assegura que ha fet tot el possible per aturar-la, fins al punt d'apreciar que en la negociació hi ha hagut una voluntat de "bloqueig constant". De fet, Treball, Afers Socials i Famílies ha apostat aquest dimarts per ampliar aquests serveis mínims al 65% i el 45%, segons l'hora.
  • Dimarts i dijous, vaga d'autobusos: Els autobusos tenen previst continuar fent aturades de dues hores tres cops al dia dimarts i dijous (el 23 i el 25 de febrer), just els dos dies que no hi haurà aturades al metro. Aquestes vagues ja es van fer durant la setmana passada i van tenir un seguiment únicament del 16%. Segons fonts de TMB, poden ocasionar pertorbacions, però molt menors que les de la vaga del metro. Les aturades seran des de les 9 hores fins a les 11 h i de 19.30 a 21.30 h. Els motius de la convocatòria, segons el comitè, passen per frenar la privatització dels serveis públics, acabar amb la contractació precària de l'empresa i recuperar el poder adquisitiu de la plantilla.
  • Divendres, vaga de Renfe: Els treballadors de Renfe han convocat una vaga per al divendres 26 de febrer. La jornada de vaga serà de 23 hores. Els serveis mínims decretats pel ministeri de Foment i el departament de Treball de la Generalitat impliquen que el serveis de Rodalies de Catalunya funcionin al 66% durant les hores punta –entre les 6.00 i les 9.30 hores i entre les 17.00 i les 20.30–, i al 33% durant la resta del dia. Els trens de llarga distància i l'AVE funcionaran al 72%, mentre que els serveis Avant ho faran al 63%.
  • Dilluns i dijous, Adif: El personal d'Adif –que s'encarrega de la gestió de la infraestructura– manté les aturades de dues hores per als dies 22 i 25 de febrer. Les aturades de dues hores seran al matí de les 6 h a les 8 h, a la tarda de les 14 h a les 16 h, i a la nit de les 0 h a les 2 h. Fonts sindicals defensen que les aturades parcials de dues hores per torn no tindran "gaire afectació" en la mobilitat.
  • La de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), desconvocada: Els treballadors dels Ferrocarrils també havien plantejat fer vaga durant aquests dies, però finalment la van desconvocar. De fet, dijous passat l'empresa va fer un comunicat per explicar que "reforça" el seu servei i va establir "plans de contingència" per la coincidència amb el MWC.

Altres coses que has de saber:

  • El MWC habilita busos llançadora per transportar els congressistes: GSMA, l'associació que organitza el Mobile World Congress, ha organitzar un pla de contingència per assegurar que els assistents al Congrés hi puguin assistir "ràpidament". Hi ha un servei de busos llançadora des de i fins a Fira Gran Via que arrenquen de quinze punts de recollida a la ciutat. Els assistents tenen informació sobre les rutes i els punts de recollida als seus hotels. El pla de contingència inclou el transport, el registre i l'accés al recinte firal.
  • Més taxis: Tots els taxistes poden treballar aquests dies sense restriccions, de manera que s'ha augmentat la disponibilitat d'aquest mitjà de transport. La liberalització del taxi serà de dilluns a dijous de les sis de la tarda a les sis de la matinada.
stats