SOCIETAT
Societat 29/09/2014

Ramon Laso: dues vides, quatre crims

Condemnat per la mort de la seva dona i el seu fill a finals del 90, Laso torna als jutjats acusat de matar la seva nova parella i el cunyat

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaVa matar la seva dona i el seu fill, de sis anys, però només va passar set anys –dels 57 als quals havia estat condemnat– a la presó. Ramon Laso seu des d'aquest dilluns un altre cop davant el jutge, aquesta vegada acusat de la mort la seva nova parella i del seu cunyat. En 20 anys, quatre crims –de dos d'ells n'és encara 'presumpte' autor– quasi perfectes, camuflats en suïcidis, accidents i fugides per amor.

Ramon Laso s'enfronta ara a una condemna de 30 anys per haver matat, suposadament, la seva actual parella i el seu cunyat i, així, haver pogut continuar amb la relació que tenia amb la seva cunyada. Els cadàvers no s'han trobat mai.

Segons el fiscal, l'any 2009 Laso mantenia una relació amb Julia L. O. i vivien junts als Pallaresos (Tarragona) des de feia més de tres anys. La parella es relacionava molt amb els seus cunyats, Mercedes L. O. i Maurici F., que vivien al mateix municipi. Aquest últim feia molts anys que no treballava perquè patia una depressió i tenia una baixa per invalidesa. Feia un temps que Laso i Mercedes L. O. havien començat una relació paral·lela.

Laso va decidir que per poder continuar amb la relació amb la seva cunyada havia de matar la seva dona i el seu cunyat. El 27 de març d'aquell mateix any l'acusat va quedar amb Maurici F. per recollir-lo a casa seva i portar-lo a l'hort que tenia al polígon Riu Clar de Tarragona. El mateix Maurici li va explicar a la seva dona, quan la va acompanyar a la seva feina a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, que aquell matí aniria a l'hort de Laso.

Aquell mateix dia, cap a la una del migdia, Laso va anar a buscar a la feina Julia L. O, la seva parella, amb la furgoneta i la va portar a un lloc indeterminat. "L'acusat, en un moment, lloc i forma que només són coneguts per ell, va causar la mort a tots dos i va amagar els seus cossos amb el propòsit d'impossibilitar la seva localització i procurar la seva impunitat", diu el fiscal.

Aquella mateixa tarda, Laso va comunicar a Mercedes L. O. que el seu marit i la seva germana no tornarien perquè s'havien fugat junts i, durant un temps, va fer diverses actuacions per fer creure que tots dos eren vius, tot i que cap d'ells ha contactat mai amb cap familiar ni ha fet cap moviment en els comptes bancaris. Dos anys més tard, el 30 de març de 2011, Laso va ser detingut com a autor de les dues morts.

Va deixar caure el cotxe amb el seu fill

L'any 1990 Laso va ser detingut per l'assassinat de la seva primera dona i el seu fill, tot i que els crims s'havien comès temps abans. Segons va quedar provat, el 1988 va estrangular la seva dona i va col·locar el cadàver a les vies del tren perquè semblés un suïcidi. Un any després, va simular un accident de cotxe per matar el seu fill de sis anys: va baixar del cotxe i el va deixar caure per un precipici amb el nen a dins. Tot i que va arribar a cobrar una assegurança de vida, les investigacions posteriors van determinar que havia aprofitat que el nen dormia per llençar el vehicle.

Va ser condemnat a 57 anys de presó per les dues morts, però gràcies al bon comportament i el fet de treballar a la cuina de la presó només va complir set anys –i dos més de presó preventiva, abans del judici–. Va estar en llibertat condicional des del 1999 fins al 2008, quan va aconseguir la llibertat definitiva.

stats