Reaccions a la sentència del Suprem
Societat 22/12/2010

Muriel Casals apel·la a la memòria del 10 de juliol

Òmnium Cultural defensa el català com a element de cohesió social. Dóna suport a les escoles perquè segueixin funcionant amb el model actual

Marta Bausells
2 min

BarcelonaLa presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha expressat el seu rebuig frontal cap a "aquesta nova agressió". És molt important posar en primer pla, diu, la memòria de la manifestació del 10 de juliol. "Allà reaccionàvem contra una sentència del Tribunal Constitucional, i això és una seqüela d'aquella sentència", afirma.

Casals ha volgut remarcar que el model d'immersió lingüística "funciona molt bé" i ha rebut molts elogis, per exemple del Consell d'Europa o del recentment nomenat president de la RAE, José Manuel Blecua, fa pocs dies.

Per Òmnium, entitat "molt preocupada per la convivència al país", el català com a llengua comuna és un element de cohesió social, d'entesa, i no de separació, ha dit la seva presidenta. Així, Casals ha expressat "tot el nostre suport a les escoles, que continuaran funcionant d'acord amb el model aprovat i acceptat" per la ciutadania i les institucions.

El català com a llengua vehicular a l'escola és essencial en un model d'immersió que, a més, fa els nens bilingües. La proposta del Suprem que ho ataca, en canvi, vol "dues comunitats de nens monolingües, una al costat de l'altra".

Malgrat que aquesta sentència sigui un resultat de la del Tribunal Constitucional, Muriel Casals no s'esperava que la duguessin tan lluny, i ha expressat una gran sorpresa: "sempre en fan una de més". "Ens recorden contínuament que no ens volen com som, que la comunitat catalana amb la seva identitat no encaixa dins d'Espanya", destaca.

Sobre si aquesta resolució afecta o no la normativa que garanteix la immersió, Casals ha dit que és als juristes a qui correspon decidir si la sentència es refereix a tres casos concrets o a tot el model.

stats