Societat 07/05/2018

Rebaixen una condemna d'agressió sexual perquè el violador havia begut

L'Audiència de Saragossa imposa vuit anys de presó a un home pel delicte contra una menor

P.e.
2 min
Milers de persones -la majoria dones- s'han concentrat a la plaça Sant Jaume de Barcelona

BarcelonaSi la declaració de la víctima té credibilitat per condemnar l'acusat, també en té per aplicar l'atenuant per consum d'alcohol. És l'argument del tribunal de l'Audiència de Saragossa que ha condemnat a vuit anys de presó un home per la violació d'una menor de 17 anys. El tribunal l'ha considerat autor d'un delicte d'agressió sexual amb l'atenuant per consum d'alcohol perquè la víctima va assegurar, durant el judici, que l'home "havia begut molt": cervesa, rom i whisky. Malgrat que cap prova ha permès determinar l'afectació de l'alcohol en les facultats de l'home, l'Audiència ha aplicat l'atenuant i, en conseqüència, li ha rebaixat la pena de presó.

Segons la sentència, els fets van passar una nit de juliol del 2015 a Saragossa quan la menor era al domicili de l'home –que aleshores tenia 54 anys– perquè era amiga de la seva dona. El condemnat, la seva dona, el seu fill –també menor d'edat– i la víctima dormien a la mateixa habitació, i l'home va aprofitar-ho per treure-li la roba i penetrar-la. Quan la menor va aconseguir desfer-se del violador, ell va sortir de l'habitació i ella va despertar la dona del condemnat per explicar-li l'agressió sexual. Tot i que l'home va negar a la jutge d'instrucció haver violat la menor –durant el judici no va voler declarar–, l'informe d'ADN el va contradir. Per això l'Audiència ha resolt que la prova és "concloent i suficient".

Però dels vuit anys de presó als quals ha estat condemnat, l'home només en complirà cinc entre reixes. El tribunal ha substituït els altres tres anys de presó per l'expulsió del condemnat fora del territori espanyol. No podrà tornar a Espanya en un període de sis anys –des de la data de la seva expulsió–. L'home és originari de l'Equador, però amb una situació de regularitat a l'estat espanyol. L'Audiència de Saragossa també ha imposat al condemnat que pagui una indemnització de 20.000 euros a la víctima. Abans, l'home ja havia sigut condemnat –per la mateixa Audiència– per un delicte contra la llibertat sexual. La nova sentència no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem.

stats