ATAC TERRORISTA A CATALUNYA
Societat 24/08/2017

Les últimes imatges dels terroristes de Cambrils abans de l'atemptat

Els terroristes abatuts a Cambrils van visitar en quatre ocasions l'àrea de servei de l'A-7 a Cambrils el mateix dia de l'atemptat i hi van comprar pa, truites i encenedors, segons ha pogut saber l'ARA

Lara Bonilla
3 min

BarcelonaEls terroristes abatuts a Cambrils després d'haver encastat el seu vehicle contra un control policial van anar fins a quatre vegades a l'àrea de servei Cambrils Cooperativa hores abans de cometre l'atemptat, segons va publicar ahir el diari ARA en exclusiva. Les càmeres de seguretat de l'àrea de servei, situada a l'A-7, van gravar imatges dels jihadistes almenys en quatre ocasions.

Les primeres imatges són del 17 d'agost al voltant de les 16.00 h, poc abans de l'atemptat comès a la Rambla de Barcelona, i s'hi veu Mohamed Hychami quan acabava de tenir un accident a l'AP-7 a tocar del peatge de Cambrils amb una furgoneta llogada a les 12.57 a Parets del Vallès. Hychami va fugir corrents per un camí quan el conductor de l'altre vehicle accidentat va dir que calia trucar als Mossos. El terrorista va anar fins a l'àrea de servei on hi va arribar i va comprar una ampolla d'aigua. Aquest accident va obligar els terroristes a tornar a canviar els plans i a atemptar "a la desesperada" al passeig Marítim de Cambrils.

Tot sembla indicar que Hychami, després de patir l'accident, va trucar a la resta del grup perquè l'anessin a buscar. Aquesta àrea de servei seria el lloc on la resta d'integrants de la cèl·lula terrorista es van retrobar per reorientar l'atac que tenien previst. Els Mossos investiguen si va ser des d'aquesta àrea de servei que els terroristes van decidir l'atac a Cambrils, que va acabar amb sis persones ferides i una dona morta. Tots ells també van morir en l'atac.

La segona visita dels terroristes a l'àrea de servei va ser a la tarda, entre les 18.00 i les 19.00 h. La visita es va produir després de l'atac a la Rambla però es desconeix si sabien el resultat de l'atemptat que acabava de cometre Younes Abouyaaqoub. El seu germà, Houssaine Abouyaaqoub, apareix a les imatges i compra una recàrrega de telèfon mòbil, segons ha pogut saber el diari ARA.

La tercera seqüència d'imatges correspon a les 20.55 h i hi apareixen tres dels terroristes que seran abatuts al cap de tan sols quatre hores: Omar Hychami, Houssaine Abouyaaqoub i Moussa Oukabir hi compren encenedors. Un dels nois fins i tot fa broma sobre el tipus d'encenedor que vol. La conversa i l'actitud dels joves eren disteses, tal com es pot veure a les imatges, i només un d'ells sembla nerviós.

Poc després, a les 21.26 h segons consta en la interlocutòria de l'Audiència Nacional, els terroristes van comprar una destral i quatre ganivets en un establiment de Cambrils. El pla era anar fins al passeig Marítim –un dels indrets més concorreguts– i atropellar i matar a ganivetades i cops de destral el màxim nombre de persones.

Tres hores abans de l'atemptat

L'última visita a l'àrea de servei, segons es desprèn de les imatges de les càmeres de seguretat que ja són en mans dels Mossos d'Esquadra, la va fer Omar Hychami cap a les 22.00 h, tres hores abans de l'atemptat. És llavors quan va comprar dues barres de pa, truites i begudes isotòniques. Els Mossos van trobar un tiquet de compra de l'àrea de servei a l'Audi A3 que conduïen els terroristes.

Els agents investiguen també si ja havien visitat aquest mateix establiment dies abans o si el lloc de trobada també es va improvisar, perquè és a poca distància d'on Hychami va haver d'abandonar el vehicle amb què es volia cometre un atropellament semblant al de la Rambla.

L'àrea de servei es troba entre Cambrils i Riudecanyes, una població on la cèl·lula terrorista també tenia un lloc de trobada, segons es va saber ahir. Aquesta àrea de servei és a l'A-7 a l'alçada de Cambrils, una via que discorre paral·lela a l'AP-7, on Mohamed Hychami va patir l'accident a les 15.25 h aquell mateix dia. Les investigacions han permès localitzar una masia abandonada a Riudecanyes que hauria sigut utilitzada pels terroristes, segons consta en la interlocutòria de l'Audiència Nacional.

A l'exterior de la masia, entre les restes d'una petita foguera, es va trobar documentació de dos dels terroristes. Els encenedors els podrien haver comprat per cremar aquests documents. També es van recollir uns quants comprovants de compres que demostrarien que entre l'1 el 2 d'agost van adquirir acetona i el material necessari per confeccionar artefactes, i el 16 d'agost van comprar a Sant Carles de la Ràpita quinze fundes de coixí per contenir els artefactes i brides. Els 500 litres d'acetona, juntament amb més 100 bombones de butà, eren al xalet que la cèl·lula tenia a Alcanar.

La nit abans de l'atemptat a la Rambla, mentre els terroristes manipulaven els explosius, hi va haver una detonació que els va obligar a modificar l'estratègia. El segon pla, però, també el van haver de canviar a causa de l'accident a l'AP-7.

stats