Societat 08/06/2016

Rècord d'inseguretat entre les dones de Barcelona

Una de cada quatre barcelonines s'ha sentit víctima d'un delicte, la xifra més alta dels últims quinze anys

Enric Borràs
2 min
Agents de la Guàrdia Urbana poc després de l'incident a les Rambles / MARC ROVIRA

BarcelonaUn 24,9% de les barcelonines s'ha sentit víctima d'un delicte durant l'any passat, segons l'Enquesta de victimització de Barcelona. És un percentatge rècord, el més alt dels últims quinze anys. Les dones que s'han sentit més víctimes de delictes són les que tenen entre 30 i 44 anys (34%) seguides de les d'entre 16 i 29 anys (28,9%). Un 18,3% de les barcelonines diu que ha estat víctima d'un delicte contra la seva persona, un 6% més que els homes. Asseguren que pateixen més del triple d'intimidacions, coaccions i amenaces (3,9%) que els homes (1,1%) i es declaren que els han robat bosses, carteres i mòbils dues vegades més sovint que els homes.

En canvi, la quantitat d'homes que s'han sentit víctimes de delictes ha davallat fins al 21,4%, el percentatge més baix des del 2008. Això ha fet que l'índex de victimització general de Barcelona corresponent al 2015 hagi baixat quatre dècimes respecte l'any passat de manera que s'ha quedat al 23,3%. "Es confirma la tendència a la baixa" del percentatge general de victimització de Barcelona, ha destacat el comissionat de Seguretat de l'Ajuntament, Amadeu Recasens, a la presentació de l'enquesta; "això ens anima a continuar treballant", ha afegit.

Evolució de l'índex de victimització de Barcelona

El comissionat de Seguretat ha destacat que Barcelona té la nota més alta dels últims quinze anys en percepció de seguretat per part dels ciutadans, un 6,2 sobre 10. L'enquesta, però, també indica que cada vegada es denuncia menys: si el 2013 es denunciaven un 46,4% dels delictes l'any passat tan sols es van denunciar el 21,5%. El motiu principal que argumenten els ciutadans per no denunciar és, segons el 39,9% dels que no ho van fer, que creuen que la policia hi pot fer poca cosa. Un 32,8% també consideren que és complicat i un 26,4% assegura que ho va intentar.

La quantitat més gran de delictes són els que afecten als ciutadans, no als seus béns; són un 15,5%, per davant dels que afecten el vehicle (7,5%), el domicili (2,8%), el negoci (1,2%) i la segona residència (0,9%). "El que ens augmenta més són els fets delictius vinculats a la seguretat personal", ha explicat el comissionat de Seguretat; han crescut set dècimes respecte l'any anterior. "Però no són agressions greus i lesions, sinó que, degut al model turístic, són sobretot furts de carteres, mòbils i intents de robatori de mòbils".

L'enquesta, segons el comissionat de Seguretat, "corrobora la diagnosi segons la qual la seguretat no és un problema estrictament policial, va més enllà, és un problema de prevenció, resoldre problemàtiques socials i convivència". Indica que la percepció dels nivells de civisme i convivència millora tant als barris, amb un 6,2 sobre 10, com a la ciutat, amb un 5,8. En tots dos casos la puntuació ha augmentat una dècima respecte l'any anterior. El principal problema és el soroll dels veïns, segons un 20,5% dels enquestats -a l'enquesta anterior el citaven un 15,5%-, seguit del soroll al carrer (15,7%) i conflictes amb els veïns de l'escala (14,9%).

L'enquesta s'ha fet amb 1.613 entrevistes a diferents ciutadans i ha centrat el focus especialment en els districtes del Besòs: Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Aquí la percepció de seguretat baixa fins a un 4,8 sobre 10, però la diferència entre homes i dones hi torna a quedar clara. Els homes aproven amb un just 5,2 la seguretat dels barris del Besòs i les dones la suspenen amb un 4,5.

stats