Societat 05/01/2016

Consulta el recorregut i els detalls de les cavalcades de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona

Les capitals de província mantenen els recorreguts amb algunes novetats. A Barcelona, un conte teatral en serà el protagonista

Martí Gelabert / Josep Pastells / Dani Revenga / Enric Revuelta
5 min
Els reis d'Orient, a la seva arribada a Barcelona / PERE VIRGILI

Barcelona

El conte de la màgia dels Reis

Els Reis d'Orient arriben al Moll de la Fusta de Barcelona aquest dimarts a les 16.30 h a bord, un any més, del pailebot 'Santa Eulàlia'. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, els lliurarà la clau que obre les portes de tota la ciutat. Des d'allà, els Reis es desplaçaran fins a l'avinguda del Marquès d'Argentera, on els esperen les carrosses i comparses a punt per a la desfilada pels carrers de Barcelona, en cinc quilòmetres de recorregut. La desfilada començarà a les 18 h i acabarà a les 21.30 h a l'avinguda Maria Cristina amb l'arribada de l'últim element del seguici. En concret, les hores previstes de pas de la primera carrossa són:

 • Avinguda Marquès de l'Argentera - 18 h
 • Plaça d'Antoni López - 18.25 h
 • Plaça d'Antoni Maura - 18.45 h
 • Plaça d'Urquinaona - 19.10 h
 • Plaça de Catalunya - 19.20 h
 • Plaça Universitat - 19:50 h
 • Sepúlveda/Urgell - 20.05 h
 • Plaça d'Espanya - 20.30 h
Recorregut dels Reis d'Orient per Barcelona

Com a novetat per a aquest 2016, destaca la cultura. Al llarg de tota la desfilada hi haurà diverses escenes teatralitzades que narraran el conte de la màgia dels Reis d'Orient. Diverses plataformes mòbils amb actors aniran representant el conte distribuïdes per tota la cavalcada. A la desfilada hi haurà "una part femenina important", ja que l'obriran tres dones – una sobre el cavall principal, una altra sobre l'Estel d'Orient i la patge Estel.

BTV ha fet també una crida perquè els nens siguin els protagonistes de la cavalcada mitjançant l'apli mòbil BTVReis, amb la qual es podran gravar en vídeo i obriran el seguici amb missatges que s'emetran a les pantalles de la carrossa de la televisió municipal, que encapçalarà també el recorregut.

Com en els darrers anys, els caramels no es llançaran des de les carrosses dels Reis, sinó que es farà des d'unes carrosses convertides en fàbriques de llaminadures a l'últim bloc de la cavalcada. S'hi llançaran 4.644.000 caramels, tots aptes per a celíacs.

L'Ajuntament ha elaborat un plànol en què es pot seguir a temps real la ubicació de la primera carrossa de la cavalcada. Per part seva, Protecció Civil de la Generalitat ha elaborat una sèrie de recomanacions d'autoprotecció per minimitzar els riscos que puguin ser causats a les cavalcades de les diverses ciutats:

 • No enfilar-se a contenidors, semàfors, senyals, baranes i altres elements inestables.
 • Quedar-se sempre rere les tanques o senyalització
 • No acostar-se ni intentar pujar a les carrosses
 • No baixar a la via per agafar caramels que quedin al pas de les carrosses
 • No llençar caramels contra ningú
 • Portar els nens sempre agafats de la mà
 • Estar pendents de la gent gran i de les persones amb impediments
 • No empènyer: es pot produir una allau

A més a més, Protecció Civil ha distribuït més de 55.000 polseres infantils a 30 municipis. Així, els nens podran portar les seves dades identificatives. Les persones són reutilitzables per a altres esdeveniments de multitud i permeten agilitzar el retrobament entre pares i fills.

Girona

Campament dels Reis als Jardins de la Muralla

La cavalcada de Reis de Girona recupera l’horari habitual després que l’any passat fos modificat a causa de la retransmisió en directe per TV3. La rua sortirà des del passeig General Mendoza a dos quarts de set de la tarda –després de sortir a peu del campament– i arribarà cap a les vuit a la plaça del Vi, on els Reis d’Orient pronunciaran el pregó, interpretat en llengua de signes per l’Associació Gironina de Sords. L’itinerari recorrerà el centre de la ciutat: carrers d’Ultònia, Migdia, de la Creu, Joan Maragall, plaça de Pompeu Fabra, Gran Via de Jaume I, avinguda de Sant Francesc, plaça de Catalunya, plaça de Jacint Verdaguer i pujada del pont de Pedra.

Recorregut dels Reis d'Orient per Girona

Hi participaran 268 persones i es repartiran dues tones de caramels aptes per a celíacs i per a persones amb tot tipus d’intoleràncies. La principal novetat d’enguany seran unes polseres identificatives de seguretat per a infants que l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Girona repartirà gratuïtament el mateix dia 5. Les polseres, en què es pot anotar el nom del nen i el número de telèfon mòbil de contacte del responsable, es lliuraran a la plaça de Catalunya de 10 a 13 h i de 15 a 19 h. Ses majestats arribaran a Girona unes hores abans de la cavalcada per instal·lar el seu campament als Jardins de la Muralla. Els infants que ho desitgin podran visitar el campament acompanyats dels adults, que els hauran d’agafar de la mà.

Tarragona

Genets romans per encapçalar la desfilada

Com cada any, els Reis Mags d’Orient arribaran a Tarragona per mar. Serà al Moll de Costa del barri marítim del Serrallo a les 18.15, on seran rebuts per les sirenes dels vaixells i les barques del Port i per 21 salves pirotècniques. Els patges encendran bengales de colors per anunciar l’entrada a la ciutat. Un quart d’hora més tard, un tro d’avís anunciarà l’inici de la cavalcada, que arrencarà a les 19 h des de la Plaça dels Infants, enfilant el carrer Reial fins a la plaça dels Carros, des d’on començarà a pujar fins al centre de la ciutat pels carrers Apodaca i Unió. Un cop a la Rambla Nova, ses Majestats hi faran dos tombs. Després, pujaran pel carrer Sant Agustí fins a la Plaça de la Font, on es preveu que hi arribin a les 20.30, on els Reis d’Orient seran rebuts per les autoritats.

Recorregut dels Reis d'Orient per Tarragona

En el seu recorregut es llançaran 2.500 kg de caramels, aptes per a celíacs. En total, hi participaran 280 persones, entre voluntaris, personals de seguretat, i personal de Protecció Civil i de la Guàrdia Urbana. Un esquadró de genets romans, la Guàrdia Urbana motoritzada i a cavall de gran gala i la carrossa del fanal de la ciutat de Tarragona encapçalaran la cavalcada. Els veïns de la ciutat s’encarregaran de repartir regals durant tota la nit. Demà, es farà el repartiment pels hospitals de la ciutat perquè tots els infants puguin tenir regals, així com a les diverses residències i centres d’acollida de la ciutat.

Lleida

Prèvia solidària amb recollida d'aliments

Els Reis d’Orient arribaran a Lleida com és tradició en tren a les 17.30 hores. Des de l’estació de Lleida-Pirineus i carregats de regals i de màgia, iniciaran el mateix itinerari de 2,8 quilòmetres dels dos últims anys. Melcior, Gaspar i Baltasar s’enfilaran damunt de les carrosses per iniciar el recorregut que els portarà per diferents barris de la capital del Segrià: sortiran de la plaça Ramon Berenguer IV, passaran per Rambla Ferran, creuaran el riu Segre dues vegades i arribaran davant de la Paeria. Un cop allà, Ses Majestats d’Orient seran rebuts per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i la regidora de Cultura, Montse Parra.

Recorregut dels Reis d'Orient per Lleida

Es distribuiran fins a 2,5 tones de caramels en una cavalcada que espera reunir unes 25.000 persones. Per garantir la seguretat dels més petits i evitar ensurts, els caramels es repartiran majoritàriament en mà. A la cavalcada hi desfilaran 14 carrosses, el bus turístic, els gegants de la ciutat i el drac lo Marraco, un dels personatges més populars i representatius de Lleida. Com a novetat en els dies previs a la cavalcada, la Federació d’Associació de Veïns de Lleida i el Banc dels Aliments han impulsat una iniciativa solidària de recollida d’aliments per a nens. Coincidint amb la visita del patge, els nens lleidatans han entregat la seva carta als Reis i alhora han fet les seves aportacions per atendre les necessitats de les famílies amb problemes econòmics.

stats