Un "referent" en favor d'un món "més just i fraternal": dol per la mort d'Arcardi Oliveres

Entitats i representants polítics recorden la figura de l'economista

Ara
3 min
L'economista Arcadi Oliveres

Representants polítics i d'entitats socials i activistes de diferents àmbits han enviat missatges de dol per la mort d'Arcadi Oliveres, a qui han reivindicat pel seu activisme en favor d'un món més just. L'entitat que Oliveres va presidir, Justícia i Pau, ha lamentat la mort del seu "company i amic", i l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) ha qualificat Oliveres de "mestre, referent i bon amic". També han reivindicat el llegat de l'activista organitzacions com Catalunya Cristiana, la Universitat Internacional de la Pau o el Centre Delàs.

La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha piulat en nom de l'entitat mostrant el seu "condol i agraïment" per una vida "d'activisme per la justícia social". Pel que fa a Òmnium Cultural, s'ha pronunciat el seu president, Jordi Cuixart, que ha assegurat que "som el que som, on som i com som" gràcies a la "saviesa" d'Oliveres. De fet, l'ha parafrasejat: "Sempre és un bon moment per la desobediència. Et farem cas".

"Savi, generós i exemple"

Representants dels partits polítics s'han sumat als missatges de condol. El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha valorat el seu "compromís, mestratge i optimisme permanent" per un món més "just i fraternal", i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, li ha agraït la "saviesa, generositat i exemple permanent".

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha assegurat que "se'n va la persona, però es queda la seva empremta", i el també excap de l'executiu Quim Torra ha recordat que Oliveres ha dedicat la seva vida "a fer millor la dels altres" i ha destacat el seu "compromís" amb els més vulnerables.

Altres polítics que s'han pronunciat han estat l'expresident del Parlament, Roger Torrent, que ha qualificat l'economista "d'activista de les causes justes". També el secretari general de JxCat, Jordi Sànchez, que ha recordat que el va conèixer amb 18 anys i que des de llavors es van anar trobant "en molts moments i lluites". "Lúcid, utòpic, convençut, afable i coherent", ha dit. La CUP ha assegurat que "l'anhel" de justícia social d'Oliveres els acompanyarà sempre, i han assenyalat que no l'oblidaran. De fet, diversos representants de la formació han piulat lamentant la seva mort, com és el cas de Natàlia Sànchez, Eulàlia Reguant o Carles Riera.

Els missatges en record de l'economista també han arribat des del govern espanyol. El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha lamentat una pèrdua "molt important" pel "pensament crític i els moviments socials". "Sempre valia la pena escoltar-lo –ha afegit–, que descansi en pau". El líder de Podem i candidat a la presidència de la Comunitat de Madrid, Pablo Iglesias, ha assegurat que Oliveres va posar "tota la seva intel·ligència i bondat per fer un món més just".

Significat en lluites com el no a la guerra, el 0,7%, l'antiglobalització o l’objecció fiscal a la despesa militar, Oliveres va ser una de les veus que el 2011 es van situar de manera més clara al costat del moviment 15-M, convençut que calia una democràcia més directa. Va exercir de professor d'economia aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i va presidir durant 13 anys Justícia i Pau, una entitat que treballa per a la defensa dels drets humans, la justícia social i la pau. També va presidir la Fundació Universitat Internacional de la Pau. Després que a finals de gener li diagnostiquessin un càncer de pàncrees, va passar els seus últims dies a casa, on va rebre –ell hauria matisat que no pas rebre, sinó estimar– moltíssimes visites. “Aquests dies són dies feliços, em sento molt estimat”, va dir a l'ARA en una entrevista.

stats