IMMIGRACIÓ
Societat 03/08/2018

Més personal contra el col·lapse a Estrangeria

L'Estat obrirà el doble de places que l'any passat perquè els immigrants puguin tenir cites prèvies

G. Aranda/ N. Martínez
3 min
Un dels locutoris de Barcelona on s’ofereix com a servei comercial aconseguir una cita per a les oficines d’Estrangeria.

Barcelona / MadridDesprés d'anys de saturació i revenda és possible que els immigrants comencin a veure aviat que demanar dia i hora per regularitzar la seva situació deixa de ser una missió impossible. Davant el col·lapse que pateixen les oficines d'Estrangeria a Barcelona, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va anunciar aquest divendres en un comunicat que hi haurà un increment de les places de personal al país, i especialment a Barcelona, que és la ciutat on hi ha més dificultats per accedir a una cita prèvia.

Les incorporacions es faran abans de finals d'any, quan s'obri l'oferta pública, i s'espera que es contractin deu treballadors, el doble dels que es van incorporar l'any passat. Actualment a les oficines de Barcelona hi treballen 151 funcionaris, que fa anys que no donen l'abast per respondre amb rapidesa a les nombroses gestions que demanen els immigrants. A Catalunya són 220. "Quan feia només una setmana que era delegada vaig anar a Madrid a reclamar més personal i recursos per a les oficines d'Estrangeria, i en poc més d'un mes el govern hi ha respost positivament", va expressar Cunillera en el comunicat. La nova oferta pública aprovada pel consell de ministres la setmana passada –tot i que no s'ha conegut fins ara– sumarà un total de 30.844 places a l'Estat, la xifra més alta des de l'any 2008, segons la mateixa Delegació del govern.

La setmana passada l'ARA va publicar un reportatge en què diversos immigrants explicaven les dificultats que tenien per aconseguir cita per a les oficines d'Estrangeria. Per a molts es fa impossible aconseguir-la per internet, que és l'única via, perquè la web sempre respon que no hi ha hores disponibles. Alguns ho havien intentat durant mesos.

Qui ho aconsegueix, en determinats casos, no té cita fins al mes de desembre, i molts fins i tot opten per pagar gestors i comerciants per fer la gestió, amb preus que oscil·len entre els 15 i els 120 euros en funció del nivell d'urgència amb què es demani dia i hora. Alguns locutoris ofereixen aquest servei, i immigrants i advocats es pregunten com aconsegueixen una cita habitualment impossible per als usuaris. L'arrelament i la reagrupació familiar, que afecten immigrants no comunitaris, són les gestions més problemàtiques.

Als que sí que se'ls ha reservat hora a Estrangeria és a 37 dels 60 immigrants que van arribar fa un mes amb l''Open Arms' al port de Barcelona. Han demanat asil i han entrat al circuit de protecció internacional. La resta han tornat al país d'origen, han marxat a un altre país o bé han desestimat la cita, segons van informar fonts de la Delegació del govern espanyol a Catalunya.

Comandament únic d'immigració

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d'altra banda, també va anunciar ahir, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, la creació d'un comandament únic operatiu de les forces i cossos de seguretat de l'Estat per centralitzar la coordinació de totes les actuacions relacionades amb la immigració a les fronteres i a l'estret de Gibraltar.

Segons va explicar, aquest comandament únic "centralitzarà la coordinació i el seguiment" de totes les actuacions fetes o vinculades amb la immigració il·legal, així com els mecanismes necessaris per a l'ús "eficaç" de tots els recursos humans i materials disponibles en aquesta matèria. A més, Sánchez va concretar que aquesta autoritat única actuarà "d'acord amb els convenis internacionals, les lleis espanyoles i Salvament Marítim, protegint la vida dels migrants i respectant la vida al mar".

Segons el president, amb l'optimització de recursos es podrà impedir la sortida d'embarcacions d'immigrants dels seus països d'origen i també la seva "arribada inadvertida" a les costes d'Espanya.

Un nou pla de xoc de 30 milions d'euros fins a finals d'any reforçarà l'atenció a peu de platja, i també ajudarà a ampliar les places d'atenció humanitària. La cooperació amb els països d'origen i els de trànsit d'immigrants –va parlar sobretot del Marroc, però també va citar Algèria i Mauritània– serà un altre dels punts forts. Amb el nou govern "ha començat la política migratòria, que fins ara no existia", va dir Sánchez, fent una clara al·lusió al seu antecessor, Mariano Rajoy.

stats