Societat 12/02/2015

Deu maneres d'evitar un refredat o una grip

Les claus per evitar el contagi de dues malalties molt habituals aquests dies

Ara
6 min

BarcelonaEl canvi brusc de temperatures de la setmana passada va provocar un augment dràstic del nombre de refredats i va coincidir amb un punt àlgid de l'epidèmia de grip. No s'han de confondre les dues malalties, però totes dues són causades per virus, els símptomes són semblants, i les formes d'evitar-les també.

Hi ha més de 200 tipus de virus de refredats, motiu pel qual és impossible immunitzar-nos després d'haver-ne passat un; normalment en patim de dos a cinc cada any. Acostuma a començar de forma gradual, pel nas i per la gola, i després pot baixar als bronquis. Al cap d'uns quants dies es cura sense tractament.

Pel que fa a la grip, la causen uns pocs virus contra els quals hi ha cada any una vacuna. Comença de cop, amb febre alta (els refredats donen febre, però més baixa), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca. Pot, a més, provocar diarrees, nàusees i vòmits, sobretot en nens. La febre que provoca la grip dura de quatre a cinc dies, i la tos i el cansament poden durar tres setmanes.

Evitar al 100% els refredats i la grip és impossible, però hi ha moltes coses que podem fer per disminuir el risc d'estar exposats a aquestes malalties i, si caiem, per recuperar-nos com més aviat millor. Aquestes són deu mesures eficients per sobreviure als virus:

1. Renta't les mans

Rentar-se les mans es la manera mes eficient d'evitar contagis / GETTY

De totes les claus per evitar refredats i grips aquesta és la més important. És, potser, la més difícil de dur a terme, per mandra, o perquè estem en llocs on no hi ha aigua. Però és la mesura estrella per mantenir refredats i grips ben lluny. Si només es vol seguir un consell hauria de ser aquest.

2. Fes servir alcohol o mocadors humits

Els mocadors amb alcohol son recomanables per netejar les superfícies de treball / GETTY

Es van posar de moda arran de la psicosi de la grip, i posteriorment n'ha decaigut l'ús. Però les petites ampolles d'alcohol o els mocadors humidificats amb alcohol o desinfectants són una bona alternativa quan no podem rentar-nos les mans. Tot i que els virus dels refredats i de la grip entren al nostre cos per les vies nasals, el cert és que aquests virus no només circulen per l'aire sinó que es dipositen en tots els objectes. Es calcula que quan una persona infectada entra al seu lloc de feina només necessita quatre hores per expandir el virus per totes les superfícies, des de la fotocopiadora fins a la màquina del cafè. Una mesura eficaç és, per tant, netejar les superfícies que compartim: telèfons, teclats d'ordinador…

3. No et toquis la cara

Cal evitar tocar-se la cara amb les mans / GETTY

Òbviament no podem anar pel món netejant-ho tot amb mocadors xopats d'alcohol. Ho podem fer a casa o a l'oficina, ¿però què passa amb la barra de l'autobús, la màquina expenedora de bitllets del metro, la pantalla tàctil del caixer automàtic? És per això que, si no ens podem rentar les mans i no tenim alcohol a mà, resulta crucial que no ens toquem la cara amb les mans. Quan toquem una superfície infectada portem el virus als dits, i en tocar-nos el nas, els ulls o la boca li facilitem l'accés al nostre organisme.

4. Expira

Si tussen o esternuden a prop teu, expira /GETTY

És una mesura molt simple, però igualment efectiva. Si al teu costat una persona tus o esternuda no inspiris aire en aquell moment, sinó tot el contrari: expira. Evitaràs que el virus entri a les teves fosses nassals.

5. Dorm de set a vuit hores

Dormir un mínim de set hores resulta crucial / GETTY

Ara bé, que estiguis en contacte amb el virus no vol dir que et contagiïs. Quan el teu organisme s'infecta comença una lluita per combatre l'invasor. Si el sistema immunològic funciona correctament el normal seria que el cos aconseguís fer fora el virus sense més problemes, o en tot cas amb símptomes lleus. El problema és que aconseguir que el sistema immunològic funcioni bé no és tan fàcil com sembla. Per aconseguir-ho hi ha una sèrie de mesures que podem prendre, i aquesta és la més important: dormir.

6. Evita l'estrès

L'estrès dispara l'angoixa i accelera la secreció de toxines / GETTY

Dormir un mínim de set hores resulta crucial però és del tot insuficient si durant el dia vivim situacions d'estrès. L'estrès dispara l'angoixa i accelera la secreció de toxines en el cos, que es prepara químicament per a una lluita que, en molts casos, no arriba mai. Evitar l'estrès no és fàcil, però cal ser conscients que les situacions d'estrès ens deixen en un estat molt vulnerable, justament perquè afecten el nostre sistema immunològic

7. Fes exercici

El ioga resulta especialment útil / GETTY

Fa mandra, i no sempre tenim temps, però la manera més simple i efectiva de millorar el sistema immunològic és fer exercici. Qualsevol tipus d'esport produeix un efecte màgic: no només provoca una sensació de benestar immediat, millora la salut i allunya la depressió, sinó que ens fa menys vulnerables als virus. A més, l'exercici ajuda a relaxar-nos, una mesura que, com hem vist, ajuda a combatre les infeccions. El ioga resulta especialment útil: exercita el cos i relaxa, un perfecte dos en un.

8. Rep un massatge

Els massatges són una bona forma de combatre les infeccions / GETTY

Si la mandra et guanya i no pots suportar la idea d'entrar en un gimnàs, aquesta és una opció menys efectiva però igualment recomanable. Els massatges són una bona forma de combatre les infeccions perquè, com que milloren la circulació de la sang, ajuden a portar a les cèl·lules més oxigen, la qual cosa es tradueix en un augment de la immunitat.

9. Beu molts líquids

Aigua i sucs són molt bons per hidratar-nos i eliminar toxines / GETTY

És un dels consells més repetits un cop ja estem refredats o tenim la grip. Però beure és important no només un cop hem patit el contagi sinó també abans, per tal de prevenir-lo. El motiu és senzill: el líquid que ingerim ha de ser expulsat posteriorment i, en aquest procés, el que estem fent és alliberar toxines. I un cos amb menys toxines és un cos més fort, més protegit. Quan parlem de líquids, però, parlem d'aigua, sucs i infusions. L'alcohol, paradoxalment, deshidrata.

10. I els remeis naturals?

El te verd pot ser beneficiós, sobretot amb llimona i mel / GETTY

Aquesta és la mare de totes les polèmiques. Herboristeries i farmàcies estan a vessar amb tota mena de productes que asseguren protegir-nos de refredats i grips. Alguns d'aquests productes, suplements alimentaris, vitamines, infusions, homeopatia… són certament cars, de forma que una cosa és clara: la prevenció és un negoci que mou una impressionant quantitat de diners. Més enllà d'això, saber què hi ha de veritat i què de llegenda urbana és una missió impossible. No hi ha cap estudi científic que en permeti treure conclusions clares, ni tan sols els beneficis de la vitamina C estan provats. Per tant, tot sembla indicar que molts d'aquests productes poden estimular (però no necessàriament) el sistema immunològic, mentre que d'altres es limiten a millorar els símptomes del refredat un cop ens hem contagiat. Són només uns exemples, però la sopa o el caldo de pollastre (sobretot amb api i ceba) semblen alleugerir els símptomes i millorar el sistema immunològic; el te verd pot ser beneficiós, sobretot amb llimona (que fa menys espessa la mucositat) i mel (que és antibacteriana), i el zinc pot estimular les defenses (però només en els moments inicials del contagi, després cal evitar el suplement, que té efectes secundaris i pot ser tòxic).

stats