SALUT
Societat 18/11/2015

Estàs refredat? Tens mocs? No cal que prenguis antibiòtic

La meitat dels antibiòtics que es recepten no són necessaris o són inadequats. La resistència als antibiòtics ja és una greu amenaça segons l'OMS i per això aquest dimecres se celebra el Dia Mundial per a l'Ús Prudent d'aquests fàrmacs

Lara Bonilla
3 min
La prescripció de fàrmacs per part de les infermeres és una reivindicació que fa anys que dura.

BarcelonaJa ho va alertar la directora general de l'Organització Mundial de Salut (OMS), Margaret Chan: "Ens estem apropant a una era postantibiòtics en la qual les operacions rutinàries seran impossibles i lesions simples com una infecció de gola podrien ser letals". El mal ús o la utilització massiva dels antibiòtics ha provocat que augmenti la resistència dels bacteris a aquests fàrmacs. La resistència als antibiòtics és un problema mèdic, econòmic i social d'abast global i per aquest motiu aquest dimecres se celebra el Dia Mundial per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics.

Es calcula que entre un 40 i un 50% dels antibiòtics que es prescriuen són inadequats per al pacient al qual s'adrecen o són innecessaris perquè la malaltia no ho requereix. Així ho ha indicat aquest dimecres la directora de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), Belén Crespo. Dels 31,5 milions d'antibiòtics que es van receptar l'any passat, gairebé 15,7 van ser innecessaris. Segons l'AEMPS, dos de cada tres espanyols pensen erròniament que els antibiòtics són actius davant dels constipats i la grip i el 8% els utilitza sense prescripció mèdica. De fet, Espanya és el cinquè país europeu amb més consum d'antibiòtics.

"S'està amenaçant la medicina moderna tal com l'entenem" i "ens enfrontem a bacteris que corren el risc de ser clínicament incontrolables", ha advertit Crespo.

Cada any moren a Europa i als Estats Units 50.000 persones com a conseqüència directa d'infeccions per bacteris resistents als fàrmacs, cosa que genera un impacte de 1.500 milions d'euros. Cada any moren 2.500 persones a l'estat espanyol per aquesta causa, i se supera el nombre de víctimes d'accidents de trànsit. "Ja tenim infeccions als hospitals que no es poden curar i no són lleus", alerta Joan Gavaldà, metge de la unitat de malalties infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron i coordinador del laboratori de Recerca en Malalties Infeccioses de l’Institut de Recerca Vall d’Hebron (VHIR).

Ús excessiu d'antibiòtics

"És la tempesta perfecta", indica Joan Gavaldà. "Les taxes de microorganismes resistents als antibiòtics són molt elevades i, a més, des de fa quinze anys no apareix cap nou antibiòtic", afegeix. La resistència als antibiòtics s'ha generat per culpa de l'ús excessiu dels antibiòtics. "No només en persones sinó també en animals", alerta aquest metge.

L'OMS demana conscienciar la població sobre el problema i fer un ús prudent dels antibiòtics. Això també inclou complir el tractament que prescriu el metge. "Hi ha gent que quan ja es troba millor deixa de prendre antibiòtic i això també genera resistències. S'ha d'acabar el tractament", recorda Joan Gavaldà.

Gavaldà explica que la recerca i el desenvolupament de nous antibiòtics són molt cars. Poden arribar a costar entre 10 i 15 milions d'euros. "És el que les empreses farmacèutiques anomenen inversió d'alt risc i no interessa invertir en aquests medicaments, interessen més medicaments per al càncer o la diabetis", raona Gavaldà.

Des del descobriment de la penicil·lina, els antibiòtics són un pilar bàsic de la medicina moderna. No només serveixen per tractar infeccions: "Han millorat el pronòstic dels parts complicats i dels nens prematurs i sense ells no serien viables cirurgies com els recanvis de pròtesi de maluc, el tractament del càncer o el trasplantaments d'òrgans", conclou Gavaldà.

stats