Societat 05/01/2018

Benvinguts els Reis d’Orient: pau, alegria i bondat

Melcior reivindica que Barcelona sap superar situacions dolentes com els atemptats de la Rambla

Toni Vall
5 min
Benvinguts els Reis d’Orient: pau, alegria i bondat

BarcelonaEl Sergi té tres anys i espera una mica nerviós els Reis Mags per primera vegada. La Laura, la seva mare, li ha explicat que venen de l’Orient carregats de regals, que repartiran durant la nit, i de caramels, que vessaran de les carrosses reials durant la Cavalcada que recorrerà Barcelona.

Ha sigut prudent i s’ha contingut a l’hora de farcir de desitjos la seva primera carta: un joc de Lego, una cartera del Mickey Mouse i unes llibretes i colors per dibuixar. L’Ona, de set anys, malda per tenir en el seu poder la supercaravana de la Barbie i uns quants puzles de Disney, i la Cinta, a punt de fer-ne dotze, espera amb delit una pilota de bàsquet.

Mapa del recorregut de la cavalcada

El patge Gregori i la patge Estel amenitzen l’espera al Moll de la Fusta, explicant alguns contes i històries i glossant la feina prodigiosa que cada any exigeix la compareixença dels Reis. Els xumeters, els carboners i les fàbriques de caramels han treballat com si no hi hagués demà perquè tot estigui preparat i l’eterna pregunta “Heu fet bondat?” condemni un dels gremis -els carboners- a quedar-se un any més sense repartir ni una sola engruna.

Puntuals, a les quatre de la tarda, Ses Majestats compareixen a bord del majestuós pailebot Santa Eulàlia. Els seus tres pals anuncien la seva presència i la cridòria d’alegria dels nens es fa evident mentre el xivarri augmenta. A Barcelona, qui més qui menys estava desitjós de veure arribar bones notícies per mar. El vaixell militar del Piuet fa uns dies que sortosament ha tocat el dos i en queda tan sols l’ombra d’un rastre esvaït. Per cert, ¿que injust, oi, que els fabulosos ninots de la Warner -el Piuet però també l’Ànec Daffy, en Bugs Bunny...- portin ara penjada aquesta llufa tan poc edificant?

Ada Colau rep Melcior, Gaspar i Baltasar. Per cert, que enguany el Rei Blanc recorda molt l’actor Josep Maria Pou i les faccions del Rei Ros són ben similars a les de la regidora Janet Sanz. L’alcaldessa, molt contenta amb la benvinguda i amb el sol que llueix esplendorós, s’adreça a la gent: “¿Esteu tan nerviosos com ho estic jo?” I recalca davant uns quants centenars llargs de persones: “Barcelona és una ciutat de pau i d’amor, que vol acollir tothom que hi vingui per viure amb concòrdia i diversitat”. Després d’entregar-los els tradicionals pa i sal perquè se sentin com a casa, fa el mateix amb la clau de la ciutat. Ja se sap, aquella clau màgica que només durant la nit del 6 de gener obre les portes de totes les cases perquè els Reis puguin entregar tots els regals que carreguen els seus camells. Sempre és molt esperat el discurs del Rei Melcior, que exclama un “Ja som aquí!” molt entusiasta, i el seu relat és èpic perquè han travessat “muntanyes i valls, deserts polsosos i aigües desfermades” per arribar fins aquí: “L’estel que ens va guiar fins a Betlem ens ha guiat també fins a Barcelona sans i estalvis”. Per a la nostra ciutat Melcior té paraules afectuoses i recorda que sap superar situacions tan dolentes com la del 17 d’agost passat: “És una ciutat bonica i generosa, noble i de bon cor. Un cor serè que amb el seu batec us omplirà de petons i d’abraçades”.

És bonic observar els rostres embadalits dels nens i les nenes mentre parla el Rei Blanc. Estan plens d’il·lusió i d’alegria, se’ls nota a la mirada. Melcior els demana un record per als nens desafavorits i els que viuen les guerres, que no poden jugar, ni anar a l’escola, ni tenen aigua ni regals.

És el torn de la pregunta més important: “Heu fet bondat?” I un “Síííííííí!” coral retrona imponent i, al final, els valors que els Reis d’Orient han vingut a propagar -“Pau, alegria i bondat”- travessen l’espai imaginari i s’enfilen a les carrosses que endolciran la Cavalcada mentre esperem l’arribada de la nit més emocionant de l’any. La Cavalcada de Barcelona va tenir, una vegada més, un seguiment massiu: més de 600.000 persones van omplir els carrers per rebre els Reis.

En tren, helicòpter i fent ràfting

Els Reis també van visitar moltes altres poblacions catalanes i ho van fer arribant de moltes maneres diferents. A Tarragona, on van arribar amb vaixell al barri del Serrallo, Ses Majestats van saludar els tarragonins des del balcó del Teatre del Pòsit i el Rei Ros els va desitjar que “l’amor, la bondat i l’amistat” omplin sempre les seves vides. La comitiva la integraven uns 280 patges i més de 200 voluntaris i treballadors municipals. Aquest any, però, no van desfilar els 12 cavalls muntats per romans. Es tracta d’una decisió “excepcional” que s’ha pres per motius de seguretat i per la dificultat de trobar genets a causa del relleu generacional.

A Lleida, els Reis hi van arribar amb tren i van fer un recorregut de 2,8 quilòmetres pel centre de la ciutat. Durant el recorregut van repartir dues tones i mitja de caramels. A Girona, els Reis van instal·lar el seu campament als Jardins de la Muralla. A la Cavalcada, en què van participar prop de 300 persones, van omplir d’il·lusió i emoció les cares dels més petits. Durant tot el recorregut -una part a peu i una altra amb carrossa- es van veure nombrosos fanalets de color groc per reclamar la llibertat dels “presos polítics”. En total, la Cavalcada va durar prop de dues hores i va acabar a la plaça del Vi, davant de l’Ajuntament, on Ses Majestats van fer el pregó i després van atendre tots els nens que hi van voler pujar. Aquest trajecte, d’aproximadament dues hores, es preveu ampliar-lo en les dues pròximes edicions, quan el dia 5 caurà en cap de setmana, per donar espai a tota la gent que es preveu que assisteixi a la Cavalcada, que es presumeix que serà més que aquest any. Per evitar que entre la gentada es puguin perdre els més petits, Protecció Civil va repartir polseres identificatives per als infants, una iniciativa que es va posar en marxa l’any passat. Com cada any, un gran clàssic de la Cavalcada són els caramels -ahir se’n van llançar dues tones-, tots aptes per a persones celíaques. Una de les imatges més habituals, i que també es va reproduir a Girona ahir, van ser els paraigües capgirats per poder arreplegar més caramels.

Els Reis d’Orient van arribar a la Seu d’Urgell baixant pel riu Segre amb tres barques de ràfting i acompanyats de nou piragüistes de competició del Club Cadí Canoë Kayac. Des del Parc del Segre, petits i grans els van rebre i un espectacle pirotècnic, a càrrec dels Diables de l’Alt Urgell, va donar-los la benvinguda. Un total de 13 carrosses van formar la Cavalcada d’enguany. Durant el recorregut, que va passar per diversos carrers del centre històric, es van repartir mig miler de quilos de caramels. A Terrassa, en canvi, els Reis van arribar en helicòpter, al barri de Can Tusell.

stats