Societat 05/01/2021

Els Reis d'Orient: "Seguiu coratjosos, tot passarà i arribaran dies alegres"

La pandèmia no ha impedit la rebuda de Ses Majestats a l'espai màgic del Fòrum de Barcelona

Gerard Fageda / Maria Garcia
4 min
Els Reis d'Orient arriben a Barcelona

Barcelona / GironaL'excepcionalitat dictada pel covid-19 no ha aturat l'arribada dels Reis d'Orient com cada 5 de gener. Han arribat a Barcelona per mar i a bord del pailebot Santa Eulàlia. Aquest any, això sí, hi han faltat els crits i els aplaudiments dels infants que es congreguen per saludar-los i no hi ha hagut la tradicional Cavalcada amb fanalets guiant el camí i petits i grans arreplegant caramels a dojo. La rebuda oficial s'ha traslladat al gran espai màgic del Fòrum i ha estat seguida –amb la mateixa il·lusió, això segur– gràcies a la retransmissió televisiva en directe dels parlaments i un espectacle posterior.

Cada un dels tres Reis han entregat a la capital catalana tres objectes "a través de l'alcaldessa", Ada Colau: Melcior ha donat una llavor, Baltasar una ploma d'ocell del paradís com a símbol del medi ambient i Gaspar un mineral, a més de reivindicar la ciència, el coneixement i la cultura com a motors de la societat. "Els regals són símbols que us ajudaran a viure en aquests temps incerts i us ajudaran a emmirallar-vos en la vostra ètica", ha dit en nom dels tres Reis Melcior, que també ha llançat un missatge d'esperança: "Seguiu coratjosos, tot passarà i arribaran dies alegres".

Dos nens entreguen la clau màgica de la ciutat als Reis d'orient

En la mateixa línia, Colau, que els ha entregat la clau màgica de la ciutat que obre totes les portes, ha fet una crida a “cuidar del nostre planeta”. També ha tingut un record per a tots els infants, que durant aquesta pandèmia “han fet cas de totes les instruccions i s’han portat molt bé”, i els ha promès fer de Barcelona una ciutat “més jugable i amable”. Tothom ha aplaudit quan ha recordat “totes les persones estimades" que hem perdut i ha agraït, encara amb més motiu, que, malgrat la situació de pandèmia, els Reis d'Orient no hagin fallat als nens.

Una rebuda marcada pel covid i el fred

Els 350 afortunats que han pogut veure presencialment l'arribada dels Reis d'Orient al Fòrum de Barcelona han fet cua en fila índia i han mantingut la distància en tot moment. Han començat a entrar al recinte de manera esglaonada i s'han assegut a les respectives cadires separades per bombolles familiars. L'espectacle ha començat amb uns patges que descarregaven regals del vaixell al ritme de la música i el moviment d'una mena de palmeres daurades i platejades. “Jo prefereixo la Cavalcada, però l’espectacle m’ha agradat molt”, assegura la Bruna (9 anys), que espera que aquest any els Reis li portin un dron i un Lego.

Els Reis d'Orient i l'alcaldessa Ada Colau

Tampoc s’ha vist gairebé cap fanalet, tot i que el Martí, de 7 anys, per exemple, assegura que n’ha fet un i que altres anys sí que l’ha lluït. “M’ha agradat molt perquè hem pogut veure els tres Reis de molt a prop i els he pogut saludar”, explica l’Íngrid, de 9 anys. La seva germana Berta, d’un any menys, no s'aguantava de fred, i això que, entre bufanda, gorra i mascareta, gairebé no se la veia. De fet, tot els nens que aturava aquest periodista es queixaven del mateix: “Mama, va, anem, que fa molt fred!”

L'espectacle posterior ha ofert a la canalla la possibilitat de tafanejar, per primera vegada, com es posa tot a punt perquè les joguines arribin puntuals a les cases. Aquesta ha sigut l'alternativa a les carrosses en moviment: un xou fix i retransmès per televisió que ha permès garantir que es compleixin totes les mesures sanitàries.

Més de 40.000 visitants al campament reial

De fet, durant aquests dies previs a l'arribada dels Reis, milers d'infants ja han visitat de manera presencial el campament reial instal·lat al Fòrum. Així ho ha explicat el tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l'Ajuntament, Joan Subirats, que ha dit que estan "molt contents" del seu funcionament i dels fins a 40.000 visitants que han passat per l'enclavament reial. Segons Subirats, hi ha hagut "un respecte molt alt" a les reserves fetes, amb un absentisme del 12%. El tinent d'alcaldia ha celebrat que la iniciativa, que ha sigut una alternativa a la tradicional Cavalcada de Reis, "ha complert les expectatives".

Pel que fa a les mesures contra el covid, Subirats ha defensat que l'elecció de l'espai ha sigut "un encert", perquè és airejat i ampli i no ha provocat acumulacions de gent. En aquesta línia, la directora artística de la Cavalcada, Marta Almirall, ha dit que la celebració d'aquest any ha sigut "diferent i respectuosa" amb la situació actual, però ha remarcat que s'ha mantingut "la màgia i la intensitat de sempre".

Una rebuda diferent a tot Catalunya

A la resta de Catalunya, la rebuda dels Reis d'Orient també s'ha hagut de reinventar per adaptar-se a les mesures anticovid. Les Cavalcades tradicionals s'han substituït per campaments reials fixes i s'han repartit arreu dels municipi en espais diàfans. Així ho han fet diverses ciutats de les comarques gironines com, per exemple, Figueres, Blanes, Olot, Ripoll i Platja d’Aro.

En canvi, en altres poblacions gironines s’ha optat per propostes diferents. A Sant Feliu de Guíxols els Reis han trobat el camí gràcies a un espectacle de llums fet amb drons, i a Roses han aprofitat l’escenari històric de la Ciutadella per oferir un recorregut màgic de la mà de diferents protagonistes de la Cavalcada. En pobles petits com Sant Jordi Desvalls els Reis s'han anat aturant pels diferents carrers perquè s’hi poguessin acostar els infants a portar-los les cartes.

A la capital gironina s'ha pogut seguir l’arribada dels Reis d'Orient a través de Televisió de Girona a partir de les vuit del vespre. A tres quarts de nou Ses Majestats han fet una crida a tots els nens i nenes a sortir als balcons i les finestres per cantar la cançó dels tres Reis i els han animat a lluir els fanalets que han de guiar el camí a Melcior, Gaspar i Baltasar perquè aquesta nit arribin a totes les cases.

stats