Religió
Societat Religió 26/01/2024

Mor sobtadament l'abat emèrit del monestir de Poblet

Josep Alegre tenia 83 anys i havia ingressat al cenobi de gran, amb 55 anys

ARA
1 min
JOSEPALEGRE 1706182483 a700x690

L’abat emèrit del monestir de Poblet, Josep Alegre i Vilas, ha mort aquest divendres als 83 anys. En feia 27 que era monjo i 53 que era sacerdot. Va ser abat del cenobi cistercenc del 1998 al 2015, quan va ser rellevat al capdavant del monestir per Octavi Vilà i Mayo. Va seguir vivint a la comunitat, on els darrers temps se li va diagnosticar una malaltia sobtada que amb pocs mesos ha posat fi a la seva vida de servei a l'Església. Aquest mateix dimecres el seu amic i arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, el va visitar i li va administrar la santa unció i el viàtic.

Nascut el 1940 a Vallobar (Baix Cinca), va estudiar per mestre i després de passar pel seminari de Saragossa es va ordenar sacerdot el 1970. No va ser fins un quart de segle després, als 55 anys, que va ingressar al monestir de Poblet, coincidint amb l'elecció de l’abat Maur Esteva com a general de l’orde cistercenc. En menys de tres anys ja el succeïa com a abat, un període durant el qual també es va llicenciar en teologia per l’Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat del Vallès amb una tesina sobre Guillem de Saint-Thierry, amic i contemporani de Bernat de Claravall.

Com a abat de Poblet, Alegre va ser molt respectat per la comunitat de monjos, i va ser president nat dels monestirs de la Congregació Cistercenca de la Corona d'Aragó, formada, a banda de Poblet, pels cenobis femenins de Santa Maria de Vallbona de les Monges i Santa Maria de Valldonzella (Barcelona), i pel masculí de Santa Maria de Solius.

stats