Societat 30/10/2014

Zona Universitària, 240; Diagonal, 150; Ciutat Meridiana, 37… La renda dels barcelonins, per parades de metro

ICV-EUiA porta al ple de l'Ajuntament una proposta de pla de rescat social per fer front a la "situació d'emergència social" de la capital

Ara
2 min
mapa pobresa barcelona metro

Barcelona"Barcelona es troba en una situació d'emergència social i habitacional, amb més de 100.000 persones a l'atur, 2.900 infants en risc de malnutrició i 80.000 llars afectades per la pobresa energètica". Aquests són els arguments de Ricard Gomà, president del grup d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, per proposar un pla de rescat social. Gomà, que presentarà la seva proposta en el ple municipal d'aquest divendres, assegura que "cal una resposta urgent, i no hi ha cap argument de caire econòmic per justificar una negativa a aquesta proposta per part d'un Ajuntament que ha tancat dos exercicis amb més de 200 milions de superàvit".

El pla de rescat social que proposa Iniciativa té caràcter triennal i contempla per a l'exercici 2015 una despesa de 150 milions d'euros, que es dividirien en 70 milions per a inversió en habitatge públic i equipaments de proximitat i 80 milions per a despesa social. Segons Gomà, la despesa requerida és "perfectament assumible".

El pla que proposa ICV-EUiA contempla actuacions contra l'atur, inversió en equipaments socials, ajuts contra els desnonaments, l'impuls d'una renda d'inclusió per a famílies vulnerables, la tarifació social i rebaixa de les tarifes del transport públic, la garantia de subministraments bàsics per prevenir la pobresa energètica i l'alimentació garantida per a tots els infants.

Per defensar la seva proposta Iniciativa ha elaborat un singular mapa de metro de Barcelona. Amb les dades de la renda familiar disponible per barris, el document deixa de ser un mapa de les línies de transport urbà per convertir-se en un autèntic mapa de la desigualtat a la capital. Les parades de l'extrem sud de la línia 3 (Zona Universitària, Palau Reial i Maria Cristina) encapçalen el rànquing dels barris més rics de Barcelona, amb una puntuació de 240. A l'altre extrem, les parades de la línia 11 delimiten les zones més pobres de la ciutat, com la Trinitat Nova (39) i Ciutat Meridiana (37).

Les zones situades en la mitjana de renda disponible són Gràcia i Fontana, totes dues amb 103. El cert és, però, que la gran majoria de parades de metro se situen en barris on la renda familiar disponible se situa per sota de la mitjana. Només parts de l'Eixample, Gràcia, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi se situen per sobre.

stats