SERVEIS SOCIALS

La renda garantida de ciutadania deixa fora col·lectius vulnerables

La Generalitat denega la meitat de les sol·licituds, la majoria per tenir més ingressos del llindar que fixa la prestació

Des del setembre de l’any passat, la Generalitat ha rebut 61.000 sol·licituds de la renda garantida de ciutadania (RGC). La meitat s’han desestimat perquè els interessats no han formalitzat la petició, i de les 31.000 que s’han tramitat 19.000 sol·licituds ja estan valorades i les 12.000 restants estan pendents. Entre els casos que s’han valorat, la Generalitat n’ha denegat gairebé la meitat: 14.000. Segons el secretari de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, més del 50% de les sol·licituds s’han denegat perquè es tenen més ingressos del llindar que fixa la prestació. Una altra raó per refusar-les ha sigut que no s’ha aportat tota la documentació que es demana. “Molta gent que ara no pot accedir a la RGC al setembre ho podrà fer”, explica Ginesta, que recorda que hi ha previst un augment progressiu fins al 2020 de l’import de la prestació i del llindar d’ingressos que dona dret a cobrar-la.

Ara bé, la renda garantida també té pendent de resoldre molts casos en què els sol·licitants queden exclosos per altres motius tot i ser persones vulnerables. Es tracta de col·lectius com els sensesostre, les víctimes de la violència de gènere i les persones amb malalties mentals, que han quedat fora de la RGC perquè estan rebent una altra prestació. Per solucionar-ho, Ginesta assegura que s’ha de fer el reglament de la llei -que encara no existeix- per “ampliar la protecció als col·lectius que estan fora”, però recorda que el reglament només es pot elaborar quan s’hagi format un nou govern, i admet que aquesta ha sigut una de les conseqüències de la falta d’un executiu els últims mesos. 

Dubtes sobre el desplegament de la renda garantida de ciutadania

De moment, de les 61.000 sol·licituds presentades -a part de les valorades a l’espera de requeriments i de les 12.000 pendents-, només se n’han acceptat un miler, tot i que es calcula que beneficien un col·lectiu d’unes 4.000 persones. Aquest miler se suma als 26.000 titulars que ja percebien l’antiga prestació de la renda mínima d’inserció (RMI). En total, doncs, els 27.000 titulars de la renda garantida -que tenen a càrrec altres persones que formen part del nucli familiar- beneficien unes 107.000 persones, segons Ginesta.