Societat 21/07/2020

Renfe acumula 500 pintades en trens el primer semestre malgrat el confinament

A l'abril només n'hi va haver 7 però al maig ja en van ser 63 i al juny se'n van fer 104

Germán Aranda Millán
2 min
Un operari traient un grafiti d’un vagó a l’estació de Rodalies de Montcada i Reixac - Bifurcació.

BarcelonaEls 85% dels trens catalans de Renfe, és a dir, 230, han sigut pintats pels esprais dels grafiters durant el primer semestre de l'any, període en el qual s'han produït 465 intrusions per realitzar pintades malgrat els mesos de confinament a causa de la pandèmia, segons informen fonts de l'empresa ferroviària, que informa que les ha denunciat totes als Mossos d'Esquadra.

Durant l'estat d'alarma l'activitat grafitera es va reduir considerablement, però no es va aturar. Si el mes de gener va començar amb força, amb 128 intrusions, l'activitat ja va decaure al febrer amb 98 i encara més al març, amb 70 pintades, una xifra considerable tenint en compte que el confinament va durar la meitat del mes.

A l'abril, un mes de confinament total, sí que es van tenir registres molt baixos, set pintades, però els grafiters van començar la desescalada de la seva activitat durant el mes de maig, en què ja es van fer 63 pintades en vagons. Al juny, van recuperar la intensitat prèvia al coronavirus i van arribar a 104 pintades.

Fonts de Renfe xifren en 2 milions d'euros el cost econòmic de neteja i reparacions, i eleven a 17.366 els metres quadrats pintats, dels quals només s'han pogut netejar 4.389, una quarta part del total.

La companyia ferroviària recorda en un comunicat que els treballadors s'han centrat en la neteja i desinfecció dels elements amb més risc de transmissió del coronavirus, que ha sigut prioritari respecte a la neteja de pintades. Denuncien que les intrusions generen inseguretat per l'ús indegut dels aparells d'alarma (que fan servir per aturar els trens), retards i transbords de passatgers quan es tapa la visibilitat del maquinista o es pinten elements de seguretat.

Alerten, a més, d'un increment de la inseguretat a causa dels joves grafiters, com mostra una imatge divulgada ahir mateix per Renfe en la qual un noi tirava pedres a un vigilant de seguretat a Cornellà de Llobregat.

stats