Violència sexual
Societat 21/12/2022

Reobren el cas de la noia violada fa una dècada en una masia de València

El fet que es guardessin les restes d'espermatozoides trobades al seu cos permetrà fer la comparativa amb l'acusat

2 min
Mònica Llop

BarcelonaUna dècada després, el cas es reobrirà. Mònica Llop va patir una violació el 22 de juny del 2012 en una masia de Montcada, a prop de València. Tal com va explicar l'ARA, ella ho va denunciar però el cas es va arxivar perquè no es va poder acusar ningú: va tenir un buit d’uns minuts i creu que va ser víctima de submissió química. Malgrat el revés que va suposar el procés de denúncia i que el cas no prosperés, ella no va defallir mai. Durant una dècada va anar reconstruint el que havia passat en aquella festa i va saber que les restes dels espermatozoides que van trobar al seu cos seguien guardades a l’Institut Nacional de Toxicologia de Barcelona. Ara el jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Montcada ha decretat la reobertura del procediment per practicar les diligències que va sol·licitar l'acusació. D'aquesta manera, es podria arribar a saber la identitat de l'agressor. Com que Llop va assenyalar un possible autor dels fets, la justícia va decretar dilluns l'obertura del cas per comparar els perfils genètics.

En l'escrit que Llop va presentar al jutjat una dècada més tard va explicar que en el seu moment no va poder fer una acusació directa, però ja va assenyalar la persona a qui recorda haver-se tret de sobre quan era a la masia i de sobte va recuperar la consciència. "Pensava que em destrossaria al jutjat, perquè en aquell moment psicològicament estava molt vulnerable. Necessitava digerir-ho i cuidar-me", va escriure 10 anys més tard recordant aquella nit. "Hi ha un moment que tinc un buit. Quan em desperto em veig fora del meu cos, dissociada. Notava que m’arrossegaven. Em va sortir una força, un instint de supervivència, i vaig treure’m de sobre una persona, que va marxar corrents", va relatar a l'ARA.

Aquell mateix estiu, pocs dies després de presentar la denúncia, va arribar el primer sobreseïment: Com que "la perpetració" no es va poder "atribuir" a una persona determinada, el 18 de juliol del 2012 es va tancar la carpeta. Hi va recórrer i es va reobrir. El noi amb qui havia estat parlant i bevent durant la festa va acabar declarant, tot i que va dir que no la recordava. Aquella nit, però, la festa privada que organitzava la marca Jägermeister es va cancel·lar i els més de 300 convidats –tots registrats, la policia els tenia tots identificats– van haver de marxar a casa més d’hora del previst. L’Institut Nacional de Toxicologia va requerir "mostres indubitatives de sospitosos" per fer la comparativa i trobar l’autor de la violació, però no es va fer i el cas es va arxivar novament el 18 de juliol del 2013, just un any després del primer revés judicial. Ara, una dècada més tard, Mònica Llop tindrà una nova oportunitat per sanar una mica més la ferida d'aquella nit en què la van violar quan havia anat a cobrir un esdeveniment com a periodista.

stats