Societat 08/09/2020

Ultimen un pla perquè les famílies puguin visitar les residències un mínim d'un cop per setmana

Rafa Ruiz, director estratègic d'Atenció Primària, diu que només el 0,6% dels residents tenen covid

N.g.
2 min
La residència Sant Pere de les Fonts de Terrassa, aquest dimarts a la tarda, durant l'hora de visites

BarcelonaEl departament de Salut està treballant en una actualització del protocol de residències de gent gran que entrarà en vigor la setmana vinent. La nova normativa permetrà que els residents puguin veure la família, com a mínim, "un cop per setmana" i preveu que els mateixos residents puguin sortir del centre "al marge de la situació epidemiològica". Aquestes noves mesures afectaran el 95% de les residències de gent gran que ara mateix estan lliures de covid-19.

Les intencions de Salut les ha avançat aquest matí el director estratègic d’Atenció Primària, Rafa Ruiz, que ha explicat a TV3 que la proposta és "que tinguem més en compte la situació de la residència i no tant la de la comunitat" per autoritzar o restringir les visites als familiars. "Si el risc és excessiu, ja s'actuarà en conseqüència en aquell territori en concret, però proposem que les visites a les residències de gent gran les marqui la situació de la residència". És a dir, capgirar el que passava fins ara.

D'aquesta manera, es permetran les visites de familiars i les sortides dels residents al marge de la situació epidemiològica de les regions sanitàries. "Si els centres poden habilitar visites de 30, 45 o 60 minuts per setmana... això dependrà de cada centre. En l'àmbit de les residències tenim el virus molt controlat. Actualment, de les 53.000 persones grans ingressades, només 300 tenen covid, és a dir, només el 0,6% dels residents als centres estan afectats pel covid", ha conclòs. Ruiz ha explicat que "s'han començat a fer PCRs als treballadors de les residències", i que ara estan "estudiant quina és la manera més eficient de fer-los". "Els tests serològics tenen importància perquè ens donen una foto de la situació", ha afegit.

A RAC1, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat que s'està treballant en aquest pla i ha dit que a diferència del març, ara les persones grans que viuen a les residències estan fins i tot massa protegides i que cal "evitar que morin de pena", una reivindicació que les famílies fa temps que fan.

"No hi ha atur entre els professionals de la salut"

Preguntat pel Pla de Reforç de l'Atenció Primària, el director estratègic d’Atenció Primària ha apuntat que està "plantejat perquè comenci a ser efectiu aquest mateix mes". "Arribaran diners als equips, alguns dels professionals ja estan contractats. La situació és complicada perquè hi ha poca oferta de personal, no hi ha atur entre els professionals de la salut", ha apuntat.

stats