Societat 31/12/2013

Com evitar la ressaca de l'alcohol

Els experts recomanen fixar un objectiu del que es vol beure i alternar begudes alcohòliques i no alcohòliques

Europa Press
2 min
ressaca

MadridLes festes de Nadal i Cap d'Any són dates en què s'acostuma a abusar de l'alcohol, la qual cos genera, l'endemà, la temuda ressaca, un malestar generalitzat provocat per una intoxicació amb la beguda. Per tal d'evitar-la, els metges apunten algunes idees que poden arribar a combatre-la. Entre aquestes hi ha fixar un objectiu del que es vol beure i alternar begudes alcohòliques i no alcohòliques durant la nit.

L'expert del Grup d'Educació Sanitària i Promoció de la Salut de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, Francisco Camarelles, assegura que per no tenir ressaca l'única solució és "no beure" i destaca la necessitat de realitzar campanyes de prevenció amb l'objectiu d'aconseguir que els menors no beguin i que els adults ho facin d'una manera moderada. No obstant això, per a aquells que no segueixin aquesta abstinència, l'expert assegura que és important comptar i mesurar el que es va bevent, prendre alcohol amb aliments , beure poc a poc i de manera espaiada i aprendre a saber dir que no "encara que sigui a una ronda de begudes".

L'especialista de Semfyc destaca que, en el cas de ressaca l'endemà de la celebració, cal tenir present que beure més alcohol no treu el malestar produït per la ingesta abusiva d' begudes alcohòliques. De fet, l'únic capaç de reduir el malestar d'una ressaca és la hidratació, els menjars lleugers i el descans. "Cal beure molta aigua, menjar de forma lleugera i descansar, ja que només així es podran mitigar els efectes de l'alcohol", afirma, abans de recordar que el consum d'alcohol ha de ser "zero" en el cas de dones embarassades, pacients amb alguna malaltia crònica, conductors, i nens i adolescents.

Justament, segons es desprèn de l'última enquesta escolar sobre drogues (2012-2013) el 82 per cent dels estudiants d'entre 14 i 18 anys ha consumit alcohol l'últim any i el 74 per cent en l'últim mes. Es tracta d'uns percentatges més elevats que els de l'última enquesta realitzada el 2010, on el 74 per cent dels joves va reconèixer haver consumit alcohol l'últim any i el 63 per cent en l'últim mes. En aquesta ocasió, es mostra també com ha augmentat en 9 punts el percentatge d'estudiants que han consumit aquesta substància alguna vegada a la vida, situant-se ja en el 84 per cent.

stats