Societat 01/08/2017

Els restauradors obligaran Colau a aprovar una nova ordenança de terrasses amb una iniciativa ciutadana

El Gremi de Restauració s'ha aliat amb l'oposició per impulsar una iniciativa similar a una ILP però a nivell municipal

Selena Soro
3 min
La rambla del Poblenou, a dalt, i l’avinguda del Paral·lel, en el punt de mira  per la presència de terrasses.

BarcelonaGol per l'esquadra al govern d'Ada Colau. Els restauradors de Barcelona han trobat una fórmula per forçar l'alcaldessa a aprovar amb celeritat una nova ordenança de terrasses, que des que es va començar a aplicar ara fa dos anys ha provocat enfrontaments entre els actors implicats: els restauradors, l'administració municipal i els veïns. El Gremi de Restauració ha presentat aquest dimarts una iniciativa ciutadana que compta amb el suport de 22 regidors de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona –tots menys els de la CUP i el regidor no adscrit–, fet que permetrà tirar endavant la normativa independentment de la voluntat del govern.

El president del Gremi de Restauració, Pere Chias, ha justificat l'argúcia legal amb l'argument que els restauradors "ja no poden esperar més". "Fa dos anys que el govern està castigant de forma molt rígida el nostre sector, i ja no podem més", ha assenyalat. El director general del Gremi, Roger Pallarols, ha afegit que la modificació de la nova ordenança s'ha treballat amb l'oposició, fet que permetrà tirar-la endavant en la pròxima comissió d'Ecologia, Mobilitat i Urbanisme. Quan sigui admesa a tràmit passarà a un període d'exposició pública i, segons les previsions del Gremi, podria aprovar-se al ple de gener del 2018. "Ens hauria agradat arribar a un acord amb el Govern, però no ha sigut possible", ha assenyalat Pallarols, que ha criticat que ahir, 31 de juliol, va vèncer el termini que s'havien donat per pactar la nova ordenança. "Estem segurs que la proposta que presentem no pot estar tan lluny del que vol el govern", ha reivindicat el director del Gremi.

Sense reduccions horàries

La proposta del Gremi passa per garantir l'accessibilitat, mantenir l'horari sense reduccions (tancar a mitjanit els dies laborables i a la 01.00 h les vigílies de festiu) i flexibilitzar les distàncies per tal que hi pugui haver més taules. La proposta que els restauradors han registrat avui a les oficines de l'Ajuntament ha sigut acordada punt per punt amb el grup municipal d'ERC, que ahir va lamentar que el govern de Colau no hagués sigut capaç d'arribar a un acord amb els restauradors. La Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), a diferència del sector, exigeix que les terrasses tanquin per norma a les 23.00 h.

La iniciativa del Gremi, segons han explicat els seus portaveus, compta amb el suport de les patronals i del sindicat UGT. La normativa que ara està en vigor la va aprovar el govern de Trias però la va començar a aplicar Colau, i el sindicat CCOO la defineix a través d'un comunicat com "una ordenança maldestra aprovada per l'anterior govern municipal i aplicada d'una manera excessivament administrativa per l'actual consistori".

Un problema enquistat

El desacord per l'ordenança de terrasses ha arribat fins i tot als tribunals. Al març, el jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona va anul·lar la reducció de l’horari de les terrasses dels carrers Blai i Blesa, i la sentència va confirmar l'horari únic a tot Barcelona, els laborables fins a la mitjanit i els divendres i festius fins les 01.00 h. El jutge va anul·lar la regulació del govern de Colau i va imposar al consistori les costes del procediment, d’aproximadament 2.000 euros.

L'última picabaralla entre l'Ajuntament i el Gremi de Restauració de Barcelona va ser fa 5 dies, quan el consistori va retirar diverses terrasses del carrer Mandri. L'any passat, el govern de Colau va retirar també diverses taules de la Boqueria, que els restauradors van tornar a treure al carrer com a forma de protesta.

stats