Societat 08/05/2018

Reunió hermètica entre l'Estat i les famílies de l'institut de Sant Andreu de la Barca

La trobada provoca malestar entre els professors investigats

Marta Vergoñós
2 min
La comunitat educativa reivindica el dret a parlar de tot als alumnes

BarcelonaFurgonetes amb els vidres tintats a l'entrada i ni una paraula a la sortida. No ha transcendit, per acord de les parts, cap detall sobre com ha anat la trobada que han mantingut aquesta tarda els secretaris d'estat per a la Seguretat i l'Educació, José Antonio Nieto i Marcial Marín, amb familiars dels alumnes de l'Institut El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) que presumptament van ser assenyalats després del referèndum de l'1-O per ser fills de guàrdies civils. Només se sap que la reunió ha durat al voltant d'una hora i mitja, i que l'ha promogut el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, per traslladar el seu "total suport" a les famílies que han denunciat aquests fets, pels quals la fiscalia investiga nou docents del centre per "discriminació". A la reunió també hi han participat el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, i alts càrrecs de la Guàrdia Civil.

Aquesta trobada ha provocat malestar entre els professors investigats, que lamenten que des de l'Estat ningú s'hagi posat en contacte amb ells perquè puguin donar la seva versió dels fets. "Mai havia passat que membres amb tant pes dins d'un govern vagin a donar suport a qui acusa un funcionari, que al cap i a la fi treballa per a ells, sense parlar amb els acusats", lamenta en declaracions a l'ARA el delegat de la CGT a l'institut, Josep Lluís Alcázar. El docent assegura que tota aquesta situació està provocant una "profunda indignació" entre el professorat del centre, que se sent "un instrument dins una lluita política". Amb tot, critica que des del departament d'Ensenyament, en mans del govern espanyol en virtut de l'article 155 de la Constitució, se'ls neguin els informes de la inspecció educativa en relació als fets que denuncien les famílies. "Et lliguen de mans i et donen la garrotada", recrimina.

El malestar que sent el professorat del centre s'ha fet extensiu a part dels veïns de Sant Andreu de la Barca, que asseguren que a la ciutat, que té cap a 30.000 habitants, no hi ha hagut mai cap problema de convivència amb els efectius de la Guàrdia Civil, que van arribar a principis dels 90.

stats