Societat 29/11/2018

Es reprenen les negociacions per aturar la vaga a l'atenció primària

Mantenen una "reunió discreta" després que el Govern va anunciar una injecció de 100 milions d'euros

Lara Bonilla
3 min
Les protestes dels metges segueixen per tercer dia consecutiu

BarcelonaTot i que encara no es pot dir que hi hagi un acord per aturar la vaga de professionals de l’atenció primària i dels metges de la sanitat concertada, les posicions estan més a prop que fa dos dies. “Anem ben encaminats”, reconeixia ahir el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, durant una roda de premsa en la qual tothom esperava l’anunci d’un acord. Encara no, però estan en la “bona direcció”, va dir. El sindicat Metges de Catalunya i l’ICS, de fet, han reprès aquest matí les negociacions en el marc d’una “reunió discreta”. Els alts càrrecs del departament de Salut van comparèixer ahir per explicar un paquet de mesures per valor de 100 milions d’euros –una inversió que hores abans ja havia anunciat el vicepresident Pere Aragonès– que ha de servir per millorar les condicions laborals i reduir la pressió assistencial dels professionals de l’atenció primària, uns problemes que la secretària general del departament de Salut, Laura Pelay, va atribuir ahir a les polítiques d’austeritat que es van aplicar amb la crisi, però també a l’“infrafinançament crònic”.

Aquests diners s’invertiran en tres grans capítols: reducció de la sobrecàrrega de treball, millora de les condicions laborals i autogestió dels centres. Salut vol destinar 14 milions d’euros a contractar 201 metges i doblarà el pressupost destinat a cobrir baixes i vacances, que passarà d’11 a 22 milions d’euros. En total, 36 milions d’euros per reduir la sobrecàrrega laboral.

Aplicació immediata de les mesures

No obstant, per molt que es contractin professionals extracomunitaris que s’han format aquí i que els metges que ho vulguin allarguin l’edat de jubilació –dues de les mesures proposades– els números no surten. No hi ha 200 metges a l’atur per contractar. “Això pal·liarà, però no solucionarà el problema”, va reconèixer el gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon. És per això que l’ICS remunerarà el sobreesforç que ja estan fent els metges. L’objectiu és reduir la població assignada a cada professional a 1.300 pacients, especialment en els centres que tinguin una població més envellida o amb un nivell socioeconòmic més baix, fet que suposaria una càrrega de treball més baixa per als metges. Els professionals que acceptin superar en un 10% i un 15% la ràtio de 1.300 pacients seran compensats econòmicament. Demà mateix se signarà un acord de govern per estendre aquest model de repartiment a tots els CAP i dilluns que ve s’explicaran amb detall aquestes mesures als directors dels equips. Es preveu que la setmana que ve ja es pugui posar en marxa. “Creiem que molts professionals optaran per aquesta mesura perquè ja estan fent aquest sobreesforç i els hem d’agrair que l’hagin fet”, va assegurar Argimon. Pel que fa a la millora de les condicions laborals, es destinaran 48 milions d’euros a la recuperació de les retribucions dels metges, com ara els complements per objectius o els de carrera professional. També es dotarà els centres d’atenció primària de més capacitat d’autogestió: tindran el seu propi contracte programa amb el CatSalut, cosa que facilitarà que es puguin organitzar millor i siguin més resolutius. “La primària, quan surt al carrer, ens està reclamant aquest tipus de coses i a curt termini es poden solucionar”, va assegurar el director del CatSalut, Adrià Comella. Aquestes propostes, segons Argimon, han sigut “ben rebudes” pels metges, tot i que les negociacions continuen enrocades en el mateix punt: el límit de visites, que Metges de Catalunya vol fixar en 28 pacients per dia i que l’ICS no accepta perquè considera que posa en qüestió la “continuïtat assistencial” del model, cosa que “no és habitual en una vaga”, va precisar. “Però les posicions estan més a prop que ahir”, va afegir. En el tema que ja hi ha acord és el temps mínim de visita: l’ICS accepta que són 12 minuts d’atenció per als pacients presencials i 10 per a les visites virtuals.

Continuen les mobilitzacions

A l’espera d’un acord, els professionals de l’atenció primària inicien avui el seu quart dia de vaga, en què coincidiran al carrer amb les mobilitzacions dels estudiants. Ahir un 74% dels facultatius van secundar la vaga.

El paquet de mesures que proposa Salut

¿En què s’invertiran els 100 milions d’euros?

Uns 14 milions seran per contractar 201 metges de medicina de família, 22 per alleugerir la càrrega de treball en moments de més demanda assistencial i cobrir baixes i vacances, 48 per recuperar els complements per objectius, 8 per millorar la qualitat del treball, 4 per millorar la capacitat resolutiva i 3 per al pla d’urgències.

Per què no hi ha acord en el límit de visites?

Per a Metges de Catalunya limitar les visites per professional i dia a 28 és un punt irrenunciable, mentre que l’ICS al·lega que això no es fa en cap país ni ho defensen les societats científiques.

stats