Societat 29/11/2018

El clam unitari contra les retallades acaba a les portes del Parlament

Unes 8.000 persones, entre metges, professors, estudiants i funcionaris, han participat en la mobilització, segons la Guàrdia Urbana. El personal de la sanitat també s'ha manifestat en altres punts del territori

Germán Aranda / Carla Fajardo
6 min
Centenars de treballadors públics i estudiants es manifesten per revertir les retallades

BarcelonaUns 8.000 metges, estudiants, professors i funcionaris s'han mobilitzat avui de manera unitària per exigir que es reverteixin les retallades, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. Encapçalada per la pancarta amb el lema 'Per uns pressupostos socials, revertim les retallades', la manifestació ha sortit cap a les les 12 h de la plaça Universitat, ha tallat la Via Laietana i ha arribat fins al Parlament, on hi havia un fort desplegament dels Mossos d'Esquadra. L'ambient ha sigut tranquil tret d'alguns moments de tensió entre els Mossos i els manifestants, que han increpat la policia catalana, quan un dels portaveus ja havia desconvocat la manifestació.

Al seu pas per davant del departament del Governació a la Via Laietana, els manifestants han demanat la dimissió del conseller Jordi Puigneró, i també han cridat contra els sindicats CCOO i UGT per no haver-se sumat a la manifestació.

Així, els centres d'educació infantil, primària i secundària s'han unit avui a la mobilització de les universitats que va començar ahir. Gloria Pérez, professora de secundària a Sant Adrià de Besòs, troba "meravellós" que conflueixin a la manifestació col·lectius i reivindicacions diverses i denuncia les condicions laborals del professorat. “Estem aquí per les ràtios: hi hauria d’haver menys alumnes per professor, per les [pagues] extres que ens deuen del 2012 i els 2013, per les hores de permanència al centre, ja que ens emportem molta feina a casa; perquè la universitat ha parlat i se l’ha d’escoltar”, ha dit. Pérez critica que la Generalitat hagi descuidat el sector públic i s'hagi centrat en "la campanya independentista". El nou decret de menjadors que prepara la Generalitat i que exclou les famílies de la gestió del temps dels infants al migdia també ha aparegut entre les reivindicacions en pancartes amb lemes com ara 'El temps de migdia també és educació pública'.

Els professors de les universitats denuncien la precarietat dels contractes dels docents associats. "A nosaltres ens renoven cada any. Si estàs de baixa, de vegades no et renoven”, denuncia Enric Mir, professor associat d’arquitectura a la UPC. Mir, que culpa "un estat neoliberal de dretes i d'esquerres" de la situació, considera que els associats tenen "un contracte porqueria, una excepció a l’Estatut del Treballador” i que assumeixen "papers de professors estructurals" cobrant "500 euros al mes per 6 hores setmanals d’aula més 6 de preparació o revisió”. “Volem un contracte com qualsevol persona; no vol dir ser funcionari sinó un contracte com qualsevol, indefinit", afegeix.

L'ensenyament públic es manifesta al centre de Barcelona per reclamar que es reverteixin les retallades

Ensenyament ha xifrat en un 11'71% el seguiment de la vaga de docents, que ha sigut molt més alt a l'àrea metropolitana de Barcelona. En canvi, a Lleida o Girona no s'ha superat el 9%. Així ho ha comunicat la secretària general del departament, Núria Cuenca, que ha admès que treballa per un pressupost amb més inversió de cara al 2019 i ha reconegut que caldrà negociar amb els sindicats sobre les prioritats.

Els metges, mobilitzats arreu del territori

Tot i que la manifestació convocada pels sindicats era en principi únicament d'educació, s'hi han sumat espontàniament el personal sanitari, els bombers i els serveis penitenciaris. El personal de la sanitat, que està pendent de les negociacions entre Salut i el sindicat de metges que s'han reprès avui després que representants del sindicat hagin comparegut al Parlament per denunciar la situació, s'ha unit espontàniament a la mobilització en el seu quart dia de vaga. “Volem més temps per atendre cada pacient i recuperar les hores extres”, reclama José Luis Martínez, que treballa d'infermer. “Jo m’he jubilat i encara no he rebut les extres”, denuncia Conchita, infermera jubilada.

El sindicat Metges de Catalunya ha convocat diverses mobilitzacions davant les gerències territorials de l’Institut Català de la Salut (ICS) a les regions Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Barcelona, Catalunya Central, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i Girona. D’altra banda, el sindicat també ha convocat una altra concentració, a les 11 h, davant la seu de la patronal Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), a Barcelona.

Girona

Els metges que s'han concentrat a Girona

En el cas de Girona, més d'un centenar de metges s'han concentrat a les portes de l'Hospital Josep Trueta, on està situat el despatx del gerent de l'ICS. Els protestants duien pancartes amb lemes com 'Preferim un no acord que un mal acord' i 'Atenció primària digna i respectada'. Després de reclamar més temps per poder atendre els pacients i millores en les condicions de treball, el centenar de metges s'ha dirigit al centre de Girona per coincidir amb dos col·lectius que també celebren avui una jornada de vaga: els funcionaris de la Generalitat i els estudiants i professors de secundària i universitat. Tots tres col·lectius han acabat les marxes de protesta davant la seu del govern a Girona.

Tarragona

Un grup de metges de l'ICS i GiPSS concentrats a Tarragona

Una quarantena de metges s'ha concentrat davant la gerència del ICS a Tarragona al crit de "Vaga, vaga, vaga, la primària ja no traga". Tarragona és la segona demarcació de l'Estat en fuga de metges per les males condicions laborals i assistencials, ha explicat el doctor Fernando Vizcarro, president del Col·legi de Metges de Tarragona, amb 3.350 col·legiats.

Les ràtios haurien de ser 1.300 pacients per metge, però a Tarragona la xifra arriba a 1.900, sense tenir en compte que és una zona turística que multiplica la població en determinades èpoques. El delegat a Tarragona de Metges de Catalunya i secretari de la junta de personal de primària, Francesc Duch, rebla que és "insostenible" que hi hagi facultatius amb 50 visites cada dia i reivindica una "reestructuració". La metge del CAP de la Canonja Noèlia Ruiz hi afegeix: "M'encanta la meva feina, però surto malament de la consulta perquè ja no puc més".

Segons dades de Metges per Catalunya, la quarta jornada de vaga ha mobilitzat el 75% del personal docent. Per demarcacions, a Barcelona s'ha mobilitzat el 80% del personal, a Girona el 77%, a Lleida el 68% i a Tarragona el 75%. A la concertada la mobilització ha sigut menor, amb un 66% de participació de mitjana. Per demarcacions, els metges de la concertada han sortit al carrer en un 73% a Barcelona, un 70% a Girona, un 66% a Lleida i un 54% a Tarragona.

Colau demana "un govern que governi" i Casado amenaça amb el 155

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reaccionat a Twitter a les protestes dels col·lectius aquests dies i ha reivindicat que "Catalunya necessita un govern que governi". "Ja, sense excuses", ha dit en un missatge que ha publicat a Facebook, on també denuncia que "fa massa temps que l'Ajuntament de Barcelona està fent la feina de la Generalitat i de l'Estat" en matèries com l'habitatge, el transport públic o l'educació.

El president del PP, Pablo Casado, ha aprofitat les vagues i protestes de funcionaris de la Generalitat per demanar l’aplicació del 155, perquè el de Quim Torra és un “govern fallit”. En un acte de campanya de les andaluses a Màlaga, Casado ha dit que l’executiu no és capaç de gestionar les seves competències a causa de les vagues i, per això, ha apostat per arrasar l’autonomia amb un nomenament de consellers de manera directa, sense límit temporal i amb les competències que, segons ell, no li van “deixar” arrabassar a Mariano Rajoy.

Els estudiants tallen diversos carrers de Barcelona

La pancarta i les bengales que han utilitzat els estudiants universitaris per tallar la Diagonal

La columna estudiantil ha baixat des dels Jardinets de Gràcia fins a la plaça Universitat per sumar-se a la manifestació unitària. Els estudiants han tallat la Diagonal i el passeig de Gràcia i han llegit un manifest en què demanen al Govern que apliqui la moció que el Parlament va aprovar fa dos anys i que insta la Generalitat a reduir un 30% les taxes.

D'altra banda, un grup d'universitaris han tornat a bloquejar els accessos al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per exigir que s'apliqui la rebaixa del 30%. Prop de 300 alumnes han passat la nit a la Facultat de Filosofia i Lletres i han tallat els principals accessos al recinte a primera hora del matí. També han tornat a muntar barricades amb diferents elements de mobiliari a les entrades principals de les facultats.

stats