Societat 03/03/2015

La riquesa animal en les escultures barcelonines

Des de Domènech i Montaner a Frank Gehry van optar pel món animal en el seus encàrrecs escultòrics que omplen la ciutat

Ara
2 min

BarcelonaA la ciutat hi ha girafes, gats, peixos, gambes i, fins i tot, una tortuga amb una closca que fregar-la porta sort. Són algunes de les escultures que llueixen als carrers de Barcelona. Els seus autors, des de Lluís Domènech i Montaner a Frank Gehry van optar pel món animal en el seus encàrrecs escultòrics. Aquests són alguns exemples de la riquesa animal en les escultures barcelonines:

‘La girafa presumida’, a la rambla Catalunya

És obra de l’escultor català Josep Granyer i, originàriament, havia de ser la primera d’un total de deu escultures que decoressin la rambla Catalunya. El seu toc humorístic va aixecar polèmica quan es va inaugurar el 1975, però des de llavors la girafa presumida que embolica la seva cua al braç com si es tracés d’una bossa de mà segueix traient un somriure a tots aquells vianants que la descobreixen.

‘El toro pensant’, a la rambla Catalunya

Obra del mateix autor que la girafa presumida, Josep Granyer, aquesta escultura està inspirada en el ‘Pensador’ de Rodin. El 2006 va patir un intent de robatori quan tres persones el van treure del seu pedestal però posteriorment van ser enxampats pels Mossos d’Esquadra.

‘El gat’, a la rambla del Raval

El Gat, obra de Fernando Botero, va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona el 1987. Des de llavors i fins a l’any 2003, l’escultura deambulava pels carrers de la ciutat a la recerca d’una ubicació definitiva. Primer la va trobar al Parc de la Ciutadella, a prop dels seus companys del Zoo de Barcelona. Després se’l van endur al costat de l’Estadi Olímpic i uns anys més tard va ser col·locat en una petita plaça darrera les Drassanes (Drassanes) de Barcelona. Finalment l’any 2003 es va prendre la decisió de col·locar-lo de forma definitiva al final de la jove Rambla del Raval

‘La gamba’, al passeig de Colom

La Gamba o Gambrinus és una escultura de grans proporcions dissenyada pel barceloní Javier Mariscal encara que curiosament, representa una cigala. L’obra, inaugurada el 1989, va començar sent un element de reclam per un dels diversos restaurants del Moll de la Fusta de Barcelona.

‘El peix’, al Port Olímpic

Obra de Frank Gehry , s’ha convertit en un dels símbols de la Barcelona postolímpica. El gran peix daurat sembla surar sobre la Mediterrània. El sol es reflecteix sobre les escates daurades d’aquesta escultura en forma de peix que domina la façana marítima del port olímpic i les platges de Barcelona.

‘La tortuga de la bústia’, a Casa de l’Ardíaca

Precisament de l’època en què la Casa de l’Ardíaca va funcionar com a Col·legi d’Advocats en va néixer la curiosa bústia de l’entrada d’estil modernista, obra de Lluís Domènech i Montaner. La bústia és rectangular i està formada pels relleus esculpits en marbre blanc d’una heura de set fulles, cinc orenetes, l’escut del Col·legi d’Advocats de Barcelona i la tortuga misteriosa.

La història de la tortuga respon a una interpretació insòlita de l’arquitecte Domènech i Montaner, que al·lega al fet que la justícia camina a pas de tortuga. Diuen que tocar-ne la closca garanteix sort per a una bona temporada.

stats