Societat 04/03/2016

Els robatoris amb força a les cases es disparen un 27% a Barcelona

Els lladres actuen sobretot en primeres residències i en horari laboral aprofitant un descuit dels habitants

Enric Borràs
2 min

BarcelonaTot i que el 2015 hi va haver un 0,05% menys de delictes denunciats a Barcelona que no l'any anterior, n'hi ha d'una mena que s'han disparat: els robatoris amb força en domicilis. El 2014 se'n van denunciar 5.204, però l'any passat van créixer fins als 6.629, un 27,38% més. L'augment de robatoris en cases i pisos és una tendència a tot Catalunya, on han crescut un 10,14%, però a Barcelona les xifres són molt més altes.

A la presentació del balanç de seguretat de Barcelona, el comissari Joan Carles Molinero, cap dels Mossos a la ciutat, ha reconegut que aquest tipus de robatoris són "una tendència a l'alça". Tot i això, ha explicat que "no estem ni de bon tros a la situació dels anys 2008 i 2009, en què diverses bandes de delinqüents molt ben organitzats d'antics països de l'Est van fer una expansió territorial i tenien una capacitat d'actuar molt potent".

Molinero ha dit que hi ha alguna banda organitzada que actua en pisos a Barcelona, però que els lladres són sobretot "ocasionals" en aquesta mena de robatoris, delinqüents que s'han dedicat a altres menes de delictes i que es mouen en transport públic. I "busquen el pis més senzill", el que el propietari no ha tancat amb doble volta de clau, per exemple. Són, més que res, primeres residències –un 93%–, i hi entren en horari laboral, de dilluns a divendres. Ho fan amb un cop a la porta o amb eines, com ara rossinyols.

El comissari Joan Carles Molinero, durant la roda de premsa de presentació del balanç de seguretat de Barcelona

El comissari Molinero ha insistit que els descuits faciliten molt la vida als lladres. Errors com obrir la porta del carrer amb l'intèrfon a algú que no es coneix, per exemple, o no tancar la porta amb doble volta. Aquest tipus de delinqüent, segons el comissari, busca la facilitat, domicilis molt aïllats o blocs grans on puguin robar amb el màxim de rapidesa. "És més fàcil que vagin a un bloc amb 50 o 60 pisos perquè és més fàcil que hi puguin trobar dues o tres portes mal tancades", ha assegurat.

El director general de la Policia, Albert Batlle, ha dit que hauran de "reflexionar" sobre aquest augment i ha parlat de "la poca resposta penal" per aquesta mena de delictes que comporten "poc risc" per a qui els comet. "Ja portem uns quants anys d'una tendència creixent amb la qual no ens podem conformar", ha insistit Batlle.

El 2015 també van créixer un 39% els robatoris amb força en empreses, però la xifra és molt menor –525 el 2015–, i van davallar els que es van fer en establiments comercials –un 22% menys– i en vehicles –un 11,66% menys–. Tots els robatoris violents al carrer han baixat més d'un 20%, excepte les estrebades, que han augmentat un 15,51%.

Sigui com sigui, les xifres globals de delinqüència a la ciutat han davallat un 6,7% els últims quatre anys i un 15% des del 2010, amb 31.000 delictes menys. Hi ha hagut menys homicidis i assassinats, dels 14 del 2014 s'ha passat a 11, mentre que les temptatives d'homicidis, però, s'han duplicat: de 27 han passat a 54, sobretot relacionades amb baralles. També han augmentat els abusos sexuals, un 9,77%; així com la violència física o psíquica habitual en l'àmbit de la llar, que ha crescut un 53%.

stats