Societat 02/01/2022

Robatoris als pàrquings: un botí que creix amb els regals

Els aparcaments del centre de Barcelona reforcen la seguretat en el període de compres

2 min
Un pàrquing subterrani de Barcelona en una imatge d'arxiu.

Barcelona“El cotxe no és una caixa forta. No hi deixis objectes de valor”. És una de les alertes que han compartit els Mossos d’Esquadra els últims dies. La policia, consultada per l’ARA, assegura que no han notat un repunt dels robatoris als pàrquings, però admet que el risc creix pel botí que es poden endur els lladres durant les festes de Nadal, perquè dins els cotxes hi pot haver els regals. Un fet que, segons els Mossos, motiva aquesta campanya preventiva per evitar que es dispari la presència dels lladres als aparcaments. Tanmateix, els pàrquings del centre de Barcelona, conscients que això es pot accentuar pel període de compres, han reforçat la seva seguretat.

Aquesta problemàtica als aparcaments de la capital catalana fa uns mesos que dura. El 2020, el primer any del covid, els delictes van caure en picat i a Barcelona els robatoris van baixar més d’un 35%. En canvi, els que es cometen trencant els vidres dels cotxes o forçant les portes per robar al seu interior van tenir un descens inferior, d’un 28%. A l’espera que es tanquin les dades dels últims 12 mesos, els Mossos reconeixen que per Nadal els pàrquings tornen a ser un punt calent perquè els utilitza més gent per anar a fer les compres i els lladres ho aprofiten. Per això la policia argumenta que també amplia el nombre d’agents que patrullen a les zones comercials.

Segons els Mossos, els autors dels robatoris als pàrquings acostumen a ser habituals de la delinqüència. Dimarts al migdia van detenir dos nois de 20 i 21 anys, un dels quals acumula 31 antecedents, per intentar robar en un cotxe estacionat en un aparcament de l’Eixample de Barcelona. Uns agents de paisà van veure que els nois miraven els objectes que hi havia dins el vehicle i quan es van adonar que els vigilaven van intentar fugir corrent. Els policies els van arrestar i els van escorcollar: van trobar que portaven dues llanternes i un punxó per observar l’interior dels cotxes i trencar els vidres. Els Mossos també van detenir un home per robar dins de 22 vehicles a Sabadell el dia de Nadal.

Cartells i avisos per megafonia

Saba gestiona alguns dels pàrquings més grans del centre de Barcelona i fonts de l’empresa expliquen que tenen més vigilància presencial durant les festes de Nadal. A part dels cartells i les alertes per megafonia que demanen no deixar cap objecte valuós a l’interior dels cotxes, la companyia admet que els aparcaments ubicats a les zones turístiques són més sensibles que s’hi produeixin robatoris. En canvi, l’empresa municipal BSM, que gestiona els pàrquings que estan més allunyats del centre de la ciutat, no percep tant aquest perill de les incidències per Nadal, malgrat que fonts de la companyia diuen que també fan els avisos preventius i controlen les instal·lacions amb les càmeres de videovigilància.

Sovint els robatoris als aparcaments subterranis provoquen l’enuig dels clients per la trencadissa al vehicle i la pèrdua d’objectes tot i estar pagant per tenir el cotxe estacionat allà. Les empreses dels pàrquings, que n'assumeixen la seguretat, apunten que contacten amb la policia de seguida que veuen actituds sospitoses. Els Mossos adverteixen que per Nadal els lladres també actuen als aparcaments particulars, sobretot als trasters, on es poden guardar els regals.

stats