tecnologia
Societat 11/05/2011

Un macroprojecte científic crearà robots amb cervell humà

Els investigadors estan desenvolupant uns xips que recrearan sensacions humanes. El projecte culminarà amb la creació d'un superordinador que simularà malalties neuronals

agències
2 min
Un superordinador simularà malalties neuronals

BarcelonaUn macroprojecte científic preveu la creació de robots amb sofisticats xips, a mode de cervell humà, que els faran conscients de les seves sensacions i del seu entorn.

L'ambiciós projecte ha estat batejat amb el nom de Human Brain Project (HBP-PS) i hi participen institucions científiques de Suïssa, Alemanya, Suècia, el Regne Unit, Bèlgica, Israel, França, Àustria i Espanya.

El projecte va ser presentat ahir a la Universitat Politècnica de Madrid. El coordinador de la iniciativa, l'investigador Henry Markram, de l'École Polytechnique Fédérale de Lausanne (Suïssa), va afirmar que el projecte pretén integrar “tota la informació sobre el cervell que hi ha al món, que és molta i molt detallada, però excessivament dispersa".

Markram també és el responsable del projecte Blue Brain, que compta amb la participació espanyola de la Universitat Politècnica de Madrid i el CSIC, mitjançant un acord amb el ministeri de Ciència i Innovació.

El Human Brain Project inclou també el desenvolupament d'un superordinador que realitzarà milers de simulacions de problemes cerebrals. Segons els fabricants, el dispositiu informàtic podria estar operatiu el 2018 i està previst que generi prototips virtuals de cervells amb diferents malalties neuronals.

Els responsables del projecte confien que la seva recerca serveixi per afavorir la curació de malalties neuronals, escurçant els terminis actuals i reduint despeses en fàrmacs. Actualment, la incorporació al mercat d'un nou medicament contra malalties cerebrals implica un desenvolupament d'uns 15 anys, i un cost econòmic aproximat de mil milions d'euros.

La iniciativa és una de les sis propostes seleccionades per la Comissió Europea per participar en el congrés tecnològic FET11 (Future and Emerging Technologies-flagships), amb l'objectiu de promocionar projectes científics i tecnològics de gran abast.

Els responsables del projecte preveuen que la simbiosi entre el món de la informàtica i el mèdic que presenta el Human Brain Project donarà lloc a nous circuits i tecnologies inspirades en el funcionament del cervell humà aplicables a robots.

stats