Intenten cremar viu un sensesostre al barri del Raval de Barcelona

Tres joves d'estètica neonazi han ruixat la víctima amb gasolina mentre dormia

3 min
El treballador de seguretat del Sant Pau ensenyant la taca de benzina al terra

BarcelonaEs diu Fouzi, però al barri el coneixen carinyosament com a Cucu, i està convençut que avui el treballador de seguretat del Gimnàs Social Sant Pau del Raval, l'Aureli Vázquez, li ha salvat la vida. Ell dormia dins del seu sac de dormir, al carrer, en un espai arrecerat que utilitza de vegades si plou o fa vent, quan un grup de tres joves amb estètica neonazi l'ha encerclat i l'ha ruixat amb gasolina. Eren les vuit del matí i l'atac no ha anat a més perquè l'Aureli ho ha impedit. Vestit encara de paisà i amb les manilles a la butxaca, ha cridat l'atenció dels tres atacants quan els ha vist llançar un líquid sobre l'home sense sostre, a qui coneix perquè és usuari del gimnàs social: dos han sortit corrents per la ronda Sant Pau en direcció al mercat de Sant Antoni i el tercer s'ha encarat al treballador de seguretat amb insults i, finalment, també ha escapat. El vigilant ha comprovat que el líquid era gasolina.

La víctima parlant amb un agent dels Mossos poc després de l'atac

El Cucu encara dormia quan ha sentit els crits de l'Aureli i ha entès el que havia passat quan ha portat aigua per netejar-lo. "Sort d'ell, jo no he vist res i amb el sac no hauria pogut córrer. Sort d'ell", repetia aquest matí, mentre especulava amb el que hauria pogut venir després de la gasolina. Agents dels Mossos d'Esquadra i els responsables del Gimnàs Social Sant Pau l'han convençut de la necessitat de denunciar els fets "perquè això no li pugui passar a ningú més". Per a l'Ajuntament està clar que l'agressió s'ha d'investigar com una "temptativa d'assassinat".

"La roba que portava hauria cremat molt ràpid", lamentava ell, encara assegut molt a prop d'on ha passat tot, a poc més d'un metre de la porta del gimnàs. Té 56 anys, és algerià i fa quatre mesos que viu al carrer després que tanquessin els hotels on treballava. "Els jutjarà Déu", repetia aquest matí, amb l'ensurt al cos.

"No soc un heroi, només he fet la meva feina", explicava l'Aureli, mentre assenyalava la taca que la gasolina havia deixat a terra i lamentava no haver pogut atrapar els tres atacants. Ara la policia ja ha començat a buscar testimonis i a demanar les gravacions de les càmeres de seguretat d'establiments propers per intentar identificar-los. Quan hi han arribat els agents de la Guàrdia Urbana, poc després de les vuit del matí, ja no quedaven rastres dels tres joves.

"Temptativa d'assassinat"

Per a l'Ajuntament de Barcelona no hi ha dubtes que el que s'ha viscut avui al barri del Raval és una "temptativa d'assassinat". Així ho ha remarcat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que s'ha acostat al gimnàs acompanyat del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i de la comissionada d'Acció Social, Sonia Fuertes. La prioritat d'avui de l'acció municipal era garantir que l'home atacat tingués un espai on estar-se "tranquil" durant els pròxims dies, i també recollir informació per denunciar l'agressió a la Fiscalia de Delictes d'Odi.

"L'atac d'avui no pot quedar impune", ha insistit Serra, que ha descrit l'acció com un atac "al nostre model de convivència", com una "agressió covarda" amb l'agreujant de dirigir-la a una persona vulnerable.

"Això és el que passa quan es dona espai a les idees de l'extrema dreta", sentenciava Santi González, treballador del gimnàs, convençut que discursos en campanya com els de Vox han incitat a "l'odi". Molt a prop del gimnàs hi ha el centre LGTBI de Barcelona, al carrer Borrell, que, com recorda González, fa uns dies també va ser atacat amb pintades homòfobes: "Són les conseqüències dels discursos que inciten a l'odi".

"És un delicte clar d'odi", coincideix la Taula del Tercer Sector, que ha remarcat en un comunicat que l'atac al sensesostre és "un exemple inequívoc d’aporofòbia", un fenomen social que s’expressa a través del rebuig o l’odi cap a persones en situació de pobresa i exclusió. La Taula, que agrupa 3.000 entitats, remarca que en l'actual context de campanya electoral és "imprescindible" evitar els discursos i el llenguatge d'odi.

stats