S’amplien les restriccions a més municipis i massissos davant la gran onada de calor

Protecció Civil prohibeix les acampades i rutes en 82 localitats més i tanca també les serres del Montsant i el Montmell

ARA
2 min
Agents Rurals desplegant un dels cartells que impedeix el pas per dins del massís de les Gavarres arran de l'entrada en nivell 3 del Pla Alfa

BarcelonaMai abans la Generalitat havia activat tantes restriccions com ho farà aquest cap de setmana per fer front a una onada de calor i, en conseqüència, a l'elevat risc d'incendi que hi haurà al país. Si fins ara les mesures afectaven 275 municipis, nou massissos forestals i 20 comarques, el Govern ha anunciat que a partir d'aquest divendres i fins dilluns –tots dos inclosos– quedaran restringides algunes activitats en 357 municipis (82 més que fins ara), 11 serres (dues més) i 27 comarques (set més).

Els municipis amb restriccions pel risc d'incendis
Àrees amb restriccions vigents el dia 21 de juliol del 2022

Ara entren a la llista de les restriccions les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà, les Garrigues, el Priorat, la Ribera d'Ebre, la Selva i l'Urgell. I les serres amb els accessos tancats seran el Montgrí, el cap de Creus, l’Albera, les Gavarres, el Montsec d’Ares, el Montsec de Rúbies, la Baronia de Rialb, Montserrat i Sant Llorenç del Munt i l’Obac i ara s'hi afegeixen el Montsant i el Montmell-Marmellar. "Es tracta de l'activació més gran que s'ha fet mai quant a nombre de municipis, comarques i control d'accessos a massissos forestals", ha expressat el Govern en un comunicat.

A les poblacions afectades estarà prohibit acampar-hi, fer-hi rutes i activitats esportives al medi natural. Pel que fa a casals, colònies, estades esportives i activitats equivalents, no podran sortir de l’entorn dels edificis on es dorm. Les altres restriccions són la prohibició de les activitats agrícoles que comportin l’ús de maquinària entre les 12 h i les 18 h, excepte per collir fruita i productes hortícoles, la sega de l’alfals i altres herbàcies que es cullen en verd, llaurar els camps de rostoll i el conreu de l’arròs. També es limita la circulació del transport de productes forestals dins del bosc entre les 12 h i les 19 h, així com tota la circulació motoritzada al medi natural dels municipis afectats –només en queden fora els residents i les activitats inajornables.

Segons les previsions meteorològiques, aquest divendres hi haurà un repunt de les temperatures màximes amb especial afectació a les comarques del Segrià, l'Urgell i les Garrigues, i es mantindrà fins dilluns, tot i que afluixarà lleugerament dissabte. Les temperatures mínimes també es mantindran altes, per sobre dels valors habituals. La humitat relativa serà molt baixa i l’ambient serà sec en general. Quant al vent, és possible que es produeixin algunes ratxes en alguns punts del litoral i prelitoral per l’entrada de marinada, i podria produir-se alguna entrada de vent de component oest a la vall de l’Ebre i Ponent. Tot plegat fa que el risc d'incendi forestal es mantingui en valors molt alts i extrems, sobretot a les comarques centrals.

stats