S'obre una nova boca al con secundari del volcà de La Palma

La lava ja ha arrasat 900 hectàrees i més de 2.100 edificacions

ARA
2 min
Moment en que s'ha obert una nova boca a la part inferior del con secundari del volcà de La Palma

Lluny de remetre, el volcà de La Palma arriba a les cinc setmanes d'erupció mostrant-se en plena potència. Aquest diumenge les rèpliques sísmiques s'han mantingut i les autoritats de les Canàries han detectat una nova boca, que s'ha obert pas a la part inferior del con secundari i que raja abundant lava líquida. La responsable de la xarxa de vigilància volcànica de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), Carmen López, ha assegurat en declaracions a l'agència Efe que encara és aviat per saber com es comportarà en un futur aquest nou centre d'emissió: si formarà un nou con o si serà una sortida com les anteriors. El fet que la lava sigui tan líquida fa que avanci pel vessant de la muntanya a una velocitat més elevada que les altres colades.

López ha explicat que els tremolors sísmics que s'han repetit avui han arribat al seu punt màxim coincidint amb l'aparició d'aquesta nova boca. Després s'han reduït notablement. Els experts també han notat més explosivitat avui, que fins i tot ha provocat algun esvoranc al cim del Cumbre Vieja. López ha apuntat que el volcà "necessita molta energia" per trobar noves vies de sortida de la lava, i que quan l'allibera amb un cabal constant l'explosivitat –com els tremolors– també remet.

Així, els fronts que mantenen preocupats els científics i el comitè de direcció del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries (Pevolca) es multipliquen. A la colada que es va aturar just a l'arribar al barri de La Laguna, però que continua rebent lava a la part posterior i que tard o d'hora acabarà avançant cap el mar, ara s'hi ha unit un altre motiu de preocupació: la colada que procedeix de la boca que fins ara només emetia piroclasts. Aquest nou riu de lava avança a uns 50 metres per hora, segons els experts. L'esperança del gabinet de crisi és que aquesta colada s'acabi unint a una d'anterior i que no provoqui més danys, ja que aquesta zona va ser una de les primeres evacuades quan el volcà va entrar en erupció el passat 19 de setembre. També confien que l'abundant acumulació de cendra en aquesta zona alenteixi la lava i la converteixi en una massa més viscosa. En l'actualitat, hi ha actius quatre centres d'emissió que aporten càrrega a les colades, i al llarg del procés eruptiu ja n'hi ha hagut 10.

El balanç dels danys materials

El sistema europeu de satèl·lits Copernicus ha actualitzat el seu diagnòstic sobre els efectes devastadors de la lava del Cumbre Vieja fins ara. Aquest nou mesurament eleva a 901,2 hectàrees la superfície arrasada i a 2.146 les edificacions destruïdes. El satèl·lit també recull que, a part de les destruïdes, hi ha 128 edificacions parcialment o possiblement danyades, sense distingir entre els tipus d'habitatges que són. També es calcula que hi ha 69 quilòmetres de carreteres afectades per les colades, 65 dels quals han desaparegut.

stats