Societat 18/06/2015

Sabadell Lliure de Corrupció denuncia una conxorxa a l’Ajuntament per tapar suborns

La plataforma comunica que s’ha obert una nova peça del cas Mercuri que investiga l’exalcalde Manuel Bustos i els seus caps d’Urbanisme, la Policia Municipal i l’assessoria jurídica

Enric Borràs
2 min
DELICTES CONTRA L'ADMINISTRACIÓ 
 Manuel Bustos, ara apartat temporalment de l'alcaldia de Sabadell, està imputat per delictes contra l'administració pública per la seva presumpta participació en la trama.

SabadellL’empresari José Rios va voler fer arribar una memòria USB a l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, amb un vídeo on en teoria es veia com es pagaven suborns al llavors regidor Jordi Soriano (PP) a canvi de rebre contractes d’obres públiques, segons ha comunicat avui la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció en una roda de premsa davant l'Ajuntament. L’advocat de l’Associació d'Advocats Lliures de Catalunya, Raúl Garcia, ha anunciat que la jutgessa del cas Mercuri ha obert una nova peça a la causa, la 33, com s’investiga on els llavors caps d’Urbanisme, Manuel Somoza i de la Policia Municipal, José Miguel Duran, i l’encara cap de l’assessoria jurídica de l’Ajuntament, Marcel Galofré, s’haurien conxorxat per reunir-se amb Rios "amb la clara finalitat de persuadir-lo perquè no digués ni denunciés res".

Segons l’entitat els implicats "podrien ser autors d’un delicte contra l’administració pública en la modalitat d’omissió del deure de perseguir delictes", perquè en lloc de denunciar el suborn que es podria veure al vídeo, haurien dit a l’empresari que en cas de suborn tan responsable és el qui el paga com el qui el rep. A la reunió, segons les investigacions fetes fins ara, s'havia convocat Rios amb l'excusa de parlar sobre uns abocaments de terres en una finca agrícola, però -assegura l'entitat- en realitat s'hi va parlar dels suborns i de "possibles espionatges a regidors de l'Ajuntament i les seves famílies".

Sabadell Lliure de Corrupció explica que els Mossos d’Esquadra han descobert la trama "en base a les converses telefòniques, les declaracions dels implicats i el material obtingut, especialment de l’ordinador de Melquíades Garrido, president del Gremi de Constructors i oncle de Manuel Bustos", qui hauria fet de pont entre l’empresari i el llavors alcalde per fer-li arribar la memòria. Tot i amb això tot indica que els investigadors no han aconseguit el vídeo, encara que sí que tindrien una captura de pantalla de l'ordinador de Garrido.

stats