Barcelona
Societat 24/07/2019

La Sagrada Família ja té llicència d'obres

L'acord amb l'Ajuntament no inclou l'escalinata de la Glòria, que amenaça diversos habitatges

G.g.g.
2 min
L'Ajuntament de Barcelona formalitza l'entrega de la llicència d'obres a la Sagrada Família, 130 anys després de començar la seva construcció.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona i la Junta Constructora de la Sagrada Família han formalitzat aquest dimecres l'entrega de la llicència d'obres per fer créixer verticalment la basílica. La Junta Constructora del temple ha pagat els prop de 5 milions d'euros corresponents a impostos i taxes associats al permís. La cristal·lització de l'acord arriba després de dos anys de negociacions tenses, marcades per mobilitzacions veïnals i retrets entre el consistori i el temple. Marca un punt i seguit del procés de regularització de la construcció del símbol arquitectònic barceloní per excel·lència.

Han hagut de passar 133 anys perquè el temple de la Sagrada Família hagi demanat, el març passat, el permís d'obres per enllestir la construcció d'Antoni Gaudí, perquè fins al moment la basílica feia obres sense llicència municipal. L'autorització, amb tot, no inclou qüestions polèmiques com l'escalinata d'accés a la façana de la Glòria, que amenaça diversos habitatges limítrofs del carrer Mallorca i que va motivar fins a quatre mobilitzacions dels veïns. L'Associació de Veïns de la Sagrada Família, la Comissió d'Afectats del Pla General Metropolità i la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) calculen que hi ha fins a 3.000 persones afectades.

El president de la Junta Constructora de la basílica, Esteve Camps, ha confiat que aquest primer acord amb el consistori és la porta per resoldre aquesta segona fase mitjançant "el diàleg". Una posició que comparteix la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha assegurat que estan disposats a començar les converses sobre la manera de resoldre la façana de la Glòria a partir del setembre. Amb tot, la regidora ha avisat que les decisions s'han de prendre de manera conjunta amb els veïns i que qualsevol solució ha de garantir la sostenibilitat de l'entorn i el dret a l'habitatge.

L'Ajuntament es mostra convençut que el fet que la Sagrada Família hagi de pagar per fer obres demostra que a Barcelona no hi ha "privilegis". El consistori i la Junta Constructora de la Sagrada Família van engegar les converses per regularitzar la situació de l'obra el 2016. A l'octubre de l'any passat, l'Ajuntament va arribar a un acord amb la Fundació Junta Constructora de la Sagrada Família per iniciar els tràmits per regularitzar les obres. L'acord també preveia que la Fundació invertís 36 milions d'euros en deu anys per millorar el transport, la urbanització i el manteniment de l'espai públic de la zona.

stats