Societat 18/02/2016

Salou rebutja la consulta sobre BCN World

L’Ajuntament aprova una moció contrària al referèndum que diu que, si es fa, hauria de ser només en l’àmbit de Salou i Vila-seca

Dani Revenga
3 min
Els terrenys on s’hauria de construir el macrocomplex hoteler i d’oci BCN World, al costat de Port Aventura.

TarragonaDe consulta res de res, i si s’ha de fer, els únics ciutadans que tenen dret a decidir si BCN World tira endavant o no són els veïns de Salou i Vila-seca. Aquest és, a grans trets, el contingut d’una moció que ha aprovat aquest matí en un ple extraordinari l’Ajuntament Salou.

És la resposta de la capital de la Costa Daurada a la proposta de consulta expressada primer pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va parlar d'una consulta al territori, i després pel vicepresident Oriol Junqueras, que va anar més enllà afirmant que la votació sobre el projecte s’havia de fer a tot Catalunya.

El text s’ha aprovat amb els vots a favor de CiU, PSC, Ciutadans i PP, l’abstenció d’ERC i el vot en contra de Guanyem. L’alcalde, Pere Granados, i la resta de grups partidaris del projecte, van reiterar els seus arguments per defensar-lo: la creació d’una gran quantitat de llocs de treball que permetrien reduir l’atur a la zona i la potenciació de la marca turística de Salou i de la Costa Daurada, situant-les com "una de les més competitives a nivell mundial", en paraules del mateix Granados.

L’alcalde de Salou creu que "no estem en un moment econòmic que ens permeti rebutjar inversions com aquesta" i demana la Generalitat que "faci la seva feina i la faci bé, perquè si aquesta oportunitat se’ns escapa serà un fracàs de la Generalitat, i els perjudicats serem nosaltres".

El batlle, que va advertir que els inversors estan "cansats", es va mostrar convençut que la consulta és una "excusa" per endarrerir els tràmits del projecte perquè la Generalitat "hi està en contra". En aquest sentit, la mateixa moció insta al Govern a convocar de manera "urgent" el Consorci del Centre Recreatiu i Turístic –l’organisme que gestiona els terrenys on hi ha Port Aventura i on està planificat BCN World- per desencallar la tramitació del Pla Director Urbanístic, el document que ha de fixar els detalls del complex, i que s’acabin abans del mes de juny d’aquest any. L’Ajuntament demana que aquesta reunió la presideixi el conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que és, de fet, el president del Consorci del CRT.

A Tarragona, també

La moció de Salou tindrà en les propers dies una rèplica a la ciutat de Tarragona. L’equip de govern del PSC i el grup municipal de CiU –a l’oposició– presentaran al ple d’aquest divendres una moció en termes molt similars, demanant a la Generalitat que impulsi amb celeritat el projecte. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, també es va mostrar clarament partidari del projecte durant la presentació dimecres a la capital del Baix Camp del tercer número del suplement del Camp de Tarragona de l’ARA. Pellicer va assegurar que BCN World és una oportunitat per a la Costa Daurada de consolidar-se com un referent mundial del turisme de negocis per l’equidistància entre Amèrica i Àsia i, en clau local, va subratllar els beneficis que deixaria a la seva ciutat, com a capital comercial del sud de Catalunya.

Hard Rock pressiona

A tot això, un dels operadors preadjudicataris de les llicències de casinos, Hard Rock Cafe, ha emès un comunicat en el que recorda l’estreta relació que en els últims 4 anys han tingut amb la Generalitat per definir el model del complex i sotmetre’s a les directrius del Govern català, reitera la seva aposta per la Costa Daurada "malgrat les nombroses oportunitats presents arreu d’Europa" i agraeix els actuals representants de la Generalitat que en la reunió celebrada fa uns dies es comprometessin a dissipar l’actual "incertesa" i a trobar una solució "ràpida" per tirar endavant el projecte.

stats