Salut confia començar a vacunar al juliol els més joves de 40 anys i estudia fer-ho sense priorització per edat

La responsable del pla de vacunació envia un missatge de "tranquil·litat" als vacunats amb la primera dosis d'AstraZeneca

ARA
2 min
Vacunació massiva a la fira de Barcelona edat 70 i 79 anys

BarcelonaLa campanya de vacunació a Catalunya avança a bon ritme, amb més de 400.000 dosis administrades cada setmana, i Salut confia que es vagi encara més ràpid al juny, quan es preveu superar les 600.000 dosis per setmana. La previsió és que a mitjans de juny ja es pugui fer una crida generalitzada a vacunar-se les persones de 40 a 49 anys i que la franja següent, la dels més joves de 40 anys, pugui començar a ser immunitzada al juliol. Segons ha detallat la responsable del pla de vacunació a Catalunya, Carmen Cabezas, en una entrevista a RAC1, es plantegen que quan la crida arribi als més joves de 40 anys es pugui suprimir la priorització per edat i fer-la generalitzada al conjunt de població pendent de vacunar, com han fet països com els Estats Units. Sobretot, ha dit, tenint en compte que en aquesta franja més jove hi pot haver més persones que no vegin necessària la vacuna. "El més joves potser no donen tant de valor al risc". En qualsevol cas, però, ha confiat que els joves es vacunaran majoritàriament i que això no posarà en risc la immunitat de ramat.

Cabezas també ha avançat que estan pendents de les valoracions de l'Agència Europea de Medicaments per saber si s'autoritza la vacunació als de 12 a 16 anys, que s'ha provat amb bons resultats als Estats Untis. La doctora ha confiat que a l'estiu Catalunya es podrà plantejar vacunar aquesta franja d'edat.

La segona dosi d'AZ

La responsable del pla de vacunació ha confirmat que esperen tenir vacunat un 70% de la població a l'estiu encara que no sigui amb les dues dosis. Ha apuntat, però, que encara queda "força feina" en la franja d'edat que ara s'està vacunant, la de 50 a 59 anys, amb més d'un milió de persones

També ha volgut enviar un missatge de "tranquil·litat" a les persones que han rebut una primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca i ara esperen la segona. Ha avançat que confien conèixer la decisió sobre quina segona dosi administrar-los dimarts que ve i ha dit que, en qualsevol cas, són "bones solucions" tant administrar una segona dosi de Pfizer com d'AstraZeneca.

En el cas de les persones que ja hagin passat el virus, ha dit que és necessària una dosi de la vacuna sis mesos després de la malaltia, i que les persones de més de 65 anys ja no necessitaren la segona. També s'ha referit a la vacunació a dones embarassades per apuntar que cada cop hi veuen més beneficis que riscos, perquè ja s'ha vacunat dones embarassades que no sabien que ho estaven i no han tingut reaccions adverses i perquè les embarassades tenen més risc de complicacions si agafen el virus.

Milloren tots els indicadors covid a Catalunya

D'altra banda, continua baixant la pressió hospitalària a Catalunya: avui hi ha 54 ingressats menys a planta (1.227) i 13 menys a les UCI (410). Salut ha notificat 1.011 nous contagis i 18 defuncions més (22.046). El risc de rebrot baixa 4 punts (191), i la Rt 1 centèsima (0,84). Pel que fa a la vacunació, el 29,4% dels catalans ja han rebut almenys una dosi. En les últimes 24 hores s'han administrat 75.249 vacunes: 57.560 primeres dosis i 17.560 segones dosis. En total, s'han administrat 2.300.201 primeres dosis i 1.023.047 segones.

stats