Societat 08/01/2015

Salut anunciarà aquest gener la data d'obertura dels serveis d’hemodinàmica 24 hores a Tarragona, Girona i Lleida

La junta de personal del Joan XXIII critica la "manca de compromís" del Govern

Dani Revenga
2 min
AL CENTRE DE LA POLÈMICA 
 Un home que havia tingut un infart va morir el dia de Nadal quan el traslladaven a Barcelona. El Joan XXIII tenia el servei d’hemodinàmica tancat.

TarragonaLa Generalitat anunciarà aquest mes de gener la data de posada en funcionament dels serveis d’hemodinàmica de 24 hores que permet l’atenció quirúrgica a les víctimes d’infart als hospitals de Tarragona, Girona i Lleida. L’anunci l'ha fet aquest dijous el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, arran de la mort el passat 25 de desembre d’un pacient que estava sent traslladat a Barcelona perquè el servei d’hemodinàmica de Tarragona ja havia acabat el seu horari.

La repercussió que ha tingut aquest cas farà que a finals d’aquest mes de gener, el conseller de Salut, Boi Ruiz anunciï a la mateixa Tarragona la data exacta en que aquest servei s'ampliarà, i que actualment cobreix de 8.00 a 20.00 hores. L'ampliació d’horaris, en qualsevol cas, ja estava prevista durant aquest 2015 per la Generalitat, però s’accelerarà després de la mort d’aquest pacient. Tot i que Nin no ha concretat la data exacta en que entrarà en vigor al Joan XXIII de Tarragona, el Josep Trueta de Girona i l’Arnau de Vilanova de Lleida, fonts de la Generalitat apunten que serà "imminent".

La polèmica sobre la mort del farmacèutic tarragoní Enrique Gheron ha viscut aquest dijous un punt àlgid amb les declaracions del diputat tarragoní del PSC Xavier Sabaté, que ha afirmat que "el desgovern de Mas i Junqueras mata". El delegat del govern a Tarragona va respondre Sabaté recordant que va ser el tripartit qui va crear aquest servei el 2009 i que llavors només cobria de dilluns a divendres de 8 del matí a cinc de la tarda. "Suposem que aquests governants no volien matar ningú quan van iniciar aquest servei amb aquesta cobertura horària, que va passar a ser de 12 hores al dia set dies a la setmana el 2012, en època d’austeritat pressupostària", va respondre Nin, que va instar Sabaté a ser "més rigorós i més seriós a l’hora de fer declaracions" i va recordar que qui maten "són els terroristes com els de França, i no els governants".

Per la seva banda, la Junta de Personal de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona va emetre un comunicat en el que critica "la manca de compromís" del Govern de la Generalitat amb la ciutadania de Tarragona per no haver habilitat abans aquest servei de 24 hores.

stats