Societat 24/12/2020

Salut començarà a vacunar a la Residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat

Les dosis es repartiran diumenge arreu del territori

Maria Garcia
2 min
Representació de la vacuna contra el coronavirus

GironaLa Residència Feixa Llarga de l'Hospitalet de Llobregat serà el primer centre de Catalunya que rebrà les primeres dosis de la vacuna de Pfizer/BioNTech, que es repartiran per tot el territori i s'aplicaran a partir d'aquest diumenge, 27. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha detallat els centres de gent gran que rebran les primeres vacunes: la Nostra Senyora de Ribera a l'Alt Pirineu, la Balàfia 1 de Lleida, la Residència la Mercè de Tarragona, la Natzaret de les Terres de l'Ebre, la Fonts de Capellans a la Catalunya Central, la Mil·lenari al districte de Ciutat Vella de Barcelona, el Centre de Gent Gran de Sabadell i la residència Creu de Palau de Girona. En total el departament preveu administrar 1.595 dosis aquest diumenge.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha admès que la vacunació suposarà un repte logístic per les característiqes de la vacuna: arribarà ultracongelada, en capses de 23 quilos de gel sec i en unes safates que recordaran les d'una "minipizza", tal com ha posat d'exemple Argimon. A cada safata hi ha 975 dosis repartides en vials, amb cinc vaccins cadascuna. I un cop s'obri s'hauran d'administrar a cinc persones. "Són elements diferents d'altres campanyes de vacunació", ha subratllat Argimon, que ha advertit que el procés de vacunació posarà més pressió al sistema sanitari. "Demano a la ciutadania que ajudem els professionals per poder assolir el repte", ha subratllat.

Argimon ha posat xifres a la "complexitat logística": a Catalunya cada any es posen uns 3 milions de dosis de vacunes, i el 2021 se n'administraran 12 millions del covid-19. Per aconseguir-ho Salut va fer una crida i 5.000 professionals sanitaris s'han ofert voluntaris per injectar la vacuna a la població.

La immunitat de grup, el 2021

Pel que fa als criteris utilitzats per triar els primers centres que l'aplicaran, la titular de Salut ha assenyalat que han escollit residències que no tenen cap cas de contagi actiu, que són de titularitat pública i que són prou grans per si calgués sectoritzar-les.

La conselleria ha detallat que cada dilluns arribaran remeses d'unes 60.000 dosis a Catalunya, que s'administraran els dimarts. La previsió del Govern és que durant la primera etapa de la vacunació, que es desenvoluparà entre el gener i el març, es posin més de 700.000 vaccins, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris. A partir del març, en la segona etapa, l'objectiu serà protegir totes les persones més grans de 80 anys.

Ara bé, Argimon ha recordat que tot el pla durarà un any i que fins a finals del 2021 no s'assolirà la immunitat de grup, ja que amb el covid es calcula que es necessita que entre el 70% i el 80% de la població estigui vacunada.

stats