Societat 09/09/2015

Salut Pública alerta que algunes infeccions de transmissió sexual han augmentat un 57%

L'Agència impulsa un programa que permet fer un diagnòstic precoç i facilitar el tractament de patologies com la clamídia i el gonococ

Pau Cortés
2 min
El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Mateu.

BarcelonaL'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) ha presentat aquest dimecres un programa de cribratge per detectar i tractar infeccions de transmissió sexual, centrat en la clamídia, que pot causar infertilitat i fins i tot pot ser mortal, i el gonococ, el causant de la gonorrea. El programa, que s'ha iniciat en forma de prova pilot, revela que entre el 2013 i el 2014 hi ha hagut un augment d'un 17% d'infeccions de clamídia, que s'enfila fins al 57% en el cas del gonococ. En un termini de 10 anys (2005-2014) l'augment és encara més important, ja que la primera de les infeccions s'ha multiplicat per quatre i la segona per cinc. Aquestes dades arriben dos mesos i mig després que l'Aspcat presentés un informe que assegurava que la sífilis i la gonorrea segueixen fora de control i marquen nous màxims històrics.

El secretari de Salut, Antoni Mateu, ha volgut destacar la dificultat d'establir equivalències amb altres països europeus, ja que "no hi ha cap altre país que faci exactament aquesta mena de comparacions". També ha volgut destacar que es faran servir "estratègies diferents en funció del col·lectiu", sobretot, esclar, els que estiguin més exposats al risc.

Un d'aquests col·lectius són els joves, ha volgut destacar el director del Centre Jove d'Anticoncepció i Sexualitat, Jordi Borja, que ha dit que els joves tenen "una percepció baixa o molt baixa del risc", i que hi ha un problema d'informació, ja que "hi ha poc coneixement per part dels joves d'aquestes malalties". Per la seva banda, el director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha dit que els resultats de l'estudi justifiquen una intervenció "urgent i sistematitzada" sobre els homes que fan sexe amb homes, uns dels col·lectius també més exposats.

L'Aspcat també ha anunciat que ha preparat uns vídeos explicatius sobre malalties de transmissió sexual que es repartiran aviat per emetre'ls als CAP, hospitals i centres de salut.

stats