Societat 16/09/2018

Salut vol prohibir fumar dins els cotxes per reduir el consum de tabac

El Govern al·lega que també baixaria el risc d’accidents de trànsit

Ara
2 min
Encendre una cigarreta pot causar distraccions al volant.

BarcelonaLa llei antitabac del 2006, que prohibia fumar a la feina i obligava els restaurants a habilitar espais sense fum, va tenir poc impacte en el consum de tabac. No va ser fins al 2011, quan es va restringir més la normativa –es va prohibir fumar totalment en bars, restaurants i discoteques–, que el tabaquisme va començar a anar clarament a la baixa, i va passar del 30% de la població al 24% l’any passat, el mínim històric registrat. Però tot i que no hi havia hagut mai tan pocs fumadors a Catalunya, la xifra és força superior a la mitjana de l’OCDE, que és del 18%. Per això el Govern vol seguir reduint la taxa de tabaquisme a Catalunya i busca noves mesures que afectin tant l’àmbit públic com el privat. Una mesura és prohibir fumar dins dels vehicles, sobretot si s’hi transporten infants. Així ho va revelar ahir el secretari de Salut Pública, Joan Guix, en una entrevista a l’ACN.

Guix considera que la “ruptura” que van suposar les lleis antitabac fa deu anys va limitar el consum als llocs públics, però en canvi va deixar “certa permissivitat” als espais privats. Ara el repte és explorar el marge de maniobra en aquest àmbit i acordar-ho amb el Servei Català de Trànsit, que hauria de dir-hi la seva. Segons argumenta Guix, de la mateixa manera que està prohibit menjar i beure al volant, també s’hauria de vetar fumar mentre es condueix perquè encendre una cigarreta pot provocar més “probabilitat de risc d’accident”, a banda que també té efectes sobre la salut del conductor i de les persones que l’acompanyen. Això, diu, no es pot considerar una “agressió” a l’àmbit privat, sinó una acció més per reduir els accidents i millorar la salut dels acompanyants del fumador.

Més restriccions en l’àmbit públic

Més enllà de l’àmbit privat, el secretari de Salut Pública assegura que les lleis antitabac encara tenen molt recorregut pel que fa als espais públics. Per exemple, vetant el fum a les instal·lacions esportives a l’aire lliure o als voltants dels edificis on ja està prohibit fumar.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya calcula que cada dia, de mitjana, 27 persones moren per culpa del tabac al país. De fet, l’últim any han deixat de fumar uns 60.000 catalans, però encara queda un milió i mig de població que fuma. Al final de l’any, les persones que perden la vida a causa del tabac són unes 10.000, i un de cada sis morts a Catalunya es relaciona amb aquest consum. De les 27 morts diàries per tabac, set són per causes cardiovasculars.

stats