RETALLADES SANITÀRIES
Societat 26/09/2011

Salut proposa retallar a la meitat la paga de Nadal dels metges

A més, es posposaran a l'any que ve pagaments de guàrdies i complements dels propers tres mesos amb el mateix objectiu, estalviar 45 milions d'euros d'ara fins al 31 de desembre

Acn
2 min

BarcelonaL'Institut Català de la Salut (ICS) ha proposat als sindicats una retallada de la meitat de la paga extra de Nadal per reduir el dèficit del departament aquest 2011. A més, es posposaran a l'any que ve pagaments de guàrdies i complements dels propers tres mesos amb el mateix objectiu, estalviar 45 milions d'euros d'ara fins al 31 de desembre. La reunió de l'ICS amb els sindicats s'ha allargat més de tres hores, i ara els representants dels treballadors tenen fins dijous per acceptar o no la proposta. Dijous es tornaran a veure les cares els representants de les dues bandes, però els sindicats ja han mostrat aquest dilluns la seva disconformitat.

Davant de la proposta coneguda divendres que va alarmar els sindicats i que pretenia retallar i endarrerir complements i guàrdies dels metges dels hospitals públics, la proposta d'aquest dilluns afecta a tots els treballadors de la sanitat pública però d'una manera menys important individualment. Això, en teoria, permetria no acomiadar més treballadors interins o substituts, tot i que els sindicats no hi confien del tot.

Així, si s'aprova la proposta de la Generalitat, el complement de destí que cobren els treballadors se'ls reduirà menys d'un 33% els propers tres mesos, depenent de la categoria laboral. Com que s'acumularia en el pagament del desembre, la paga extra de Nadal es veuria reduïda al voltant de la meitat. Un cap de servei d'hospital podria perdre 1.248 euros, un metge, al voltant dels 870 euros, i un zelador, uns 420 euros. Amb aquesta mesura, es podrien estalviar uns 25 milions d'euros. La resta fins arribar als 45 milions, es trauria d'ajornar el pagament de complements com el de carrera professional del novembre al febrer. Les guàrdies, a més, es pagarien a 60 dies, i no al mes següent, com fins ara, cosa que també suposaria pagar les guàrdies de novembre i desembre a partir del gener.

stats