Societat 11/10/2016

Llum verda del Govern a la llei per blindar la salut universal

La norma vol garantir l'atenció per a tothom més enllà de les instruccions aprovades pel CatSalut des del 2012

Mario Martín Matas
2 min
TARGETA OBLIGATÒRIA 
 El Govern va instaurar el març del 2014 una taxa per renovar targetes sanitàries perdudes, deteriorades o robades. Durant tot l’any passat va recaptar uns 644.000 euros, una quarta part del que havia previst inicialment.

BarcelonaLlum verda definitiva. El consell executiu del Govern ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei que ha de garantir l'accés universal a l'assistència sanitària. El conseller de Salut, Toni Comín, va anunciar fa set mesos la seva intenció de redactar una nova norma que blindés aquest accés a la salut, un dels objectius del seu departament. Segons han explicat aquest dimarts fonts de la conselleria, la intenció és que l'atenció sanitària de qualsevol ciutadà resident a Catalunya es produeixi sense restriccions des del primer dia en què s'obté la targeta del Servei Català de la Salut (CatSalut) i, per tant, ja no caldrà esperar tres mesos per tenir accés a l'atenció especialitzada. En qualsevol cas, es manté el padró com a condició prèvia per accedir a la targeta.

La llei que ha enllestit el Govern estableix la universalitat de l'assistència sanitària de cobertura pública, amb independència de la situació administrativa dels residents i eliminant qualsevol desigualtat. Segons el comunicat del Govern, el text "estableix solemnement" aquest dret a càrrec del CatSalut. La raó per fer-ho en aquest format legislatiu és elevar "fins a assolir el màxim rang possible" la cobertura sanitària, així com eliminar la carència temporal. "No ens plantegem l'escenari de la impugnació d'una llei d'aquestes característiques, que recull principis fonamentals", ha explicat la portaveu del Govern aquest dimarts, Neus Munté.

L'accés a la sanitat per part dels immigrants sense papers va ser limitada pel govern espanyol amb un reial decret l'abril del 2012. Tot i que el ministeri de Salut va rectificar gairebé tres anys després, ja amb Alfonso Alonso ocupant el càrrec, i va acceptar que la llei anterior no tenia gaire sentit, va continuar limitant aquest accés a determinats serveis.

La Generalitat, per la seva banda, va dir des del primer moment que no aplicaria la norma i va dictar una sèrie d'instruccions per garantir l'atenció, tot i que en un primer moment ho va limitar en funció del temps d'empadronament. Posteriorment, l'any 2015, va reduir encara més aquest temps d'espera per accedir a l'especialista i el va deixar en tres mesos d'empadronament. Amb aquest sistema s'ha donat assistència sanitària a 137.000 persones que havien quedat excloses amb la norma estatal. En paral·lel, Salut també va establir un conveni pioner amb la Creu Roja per assegurar que, fins i tot en els casos que no hi hagués empadronament, també es pogués accedir a la targeta sanitària.

La intenció de fer una llei específica, segons recorda Salut, ve del fet que el govern espanyol va recórrer les instruccions del CatSalut davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya -instruccions, amb tot, que encara continuen vigents. Aquest recurs es va presentar malgrat que, ara fa prop d'un any, el mateix ministeri va obrir la porta a regular l'atenció sanitària dels immigrants sense papers amb una espècie de targeta específica i es va comprometre a discutir-ho amb les comunitats autònomes, que són les que tenen les competències sanitàries transferides. La proposta del ministeri, amb la repetició de les eleccions i el fet que el govern central està en funcions, segueix aparcada.

stats