Salut

Argimon anuncia 449 milions d'euros per renovar els CAP actuals i construir-ne 60 més

Salut ha contractat 400 metges de família i 866 infermeres en l'últim any, "tots els professionals disponibles"

3 min
CAP a Vic nord

BarcelonaEl conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest divendres que el departament que encapçala està fent una gran inversió per dissenyar i remodelar els centres d'atenció primària (CAP) i ha anunciat un "esforç [econòmic] molt important" de 449 milions d'euros que es destinaran a renovar els equipaments actuals i a construir-ne una seixantena de nous fins al 2024. El 25% de la partida pressupostària prové de fons europeus i servirà també per fer petites remodelacions i adaptacions, com ara climatitzacions o millores d'accés a les infraestructures. En total, Salut preveu impulsar 146 actuacions, entre les quals la construcció de 60 nous CAP. "Això és el que anomenem salari emocional: els professionals, a més d'una bona retribució, busquen bones condicions laborals i aquestes es donen al lloc de treball i al seu entorn", ha justificat Argimon.

Fa tot just un any Argimon presentava les línies mestres per a la "recuperació i transformació" del sistema sanitari i la transició cap a un escenari de convivència amb el coronavirus. Encapçalava la primera comissió al Parlament com a autoritat sanitària i assegurava que les prioritats de la seva conselleria passaven per enfortir l'atenció primària i comunitària amb un augment de les plantilles (inclosos els incentius econòmics per fomentar que més metges i infermeres treballessin en CAPs allunyats de les ciutats), la incorporació de psicòlegs per fer front a la demanda creixent de problemes de salut mental i la renovació d’infraestructures i equipaments sanitaris "obsolets".

Aquest dijous, Argimon ha comparegut per valorar en quin punt es troba aquest procés d’enfortiment i la seva valoració és positiva, tot i que ha admès dificultats per invertir en el sistema sanitari –ha dit que s'hi dedica un 1,7% del pressupost quan caldria almenys un 4,5%–. En aquest sentit, ha tret pit de "l'esforç" de contractació de "tots els professionals disponibles a la borsa de treball": ha informat que els CAP compten amb 400 metges de família més, 866 infermeres i 857 tècnics en cures auxiliars d'infermeria (TCAI), segons dades de l'últim any.

Ara bé, amb el coronavirus en auge els CAP temen haver de fer mans i mànigues per mantenir l'atenció assistencial. I a les baixes de professionals contagiats (uns 2.000 professionals ara mateix) i a la impossibilitat del sistema de trobar prou professionals per cobrir totes les places s'hi sumen ara les vacances d'estiu. Tot plegat, ha admès Argimon, suposarà un decreixement de la disponibilitat d'efectius als equips (i que, com cada any, s'agreujarà als territoris de costa i rurals). Preguntat per la possibilitat de fer cap actuació especial per aquest estiu que permeti reforçar les plantilles com s'ha fet altres anys amb la temporada de la grip, el conseller ha recordat que el pla d'estiu de Salut preveu 9,2 milions més per a contractacions i que el departament ja ha reclutat “tot el personal” que hi ha per als CAP. També ha destacat que el nou programa d'incentius per a l'especialitat de medicina de família ha incrementat en un 8% les sol·licituds d'aquesta especialitat, en comparació amb l'any 2021.

Argimon també ha defensat que els equips d’atenció primària ja disposen de 347 referents de benestar emocional –la majoria psicòlegs que no tenen població assignada, sinó que s’adapten a les necessitats de l’equip– per fer prevenció i promoure la salut mental i evitar la sobremedicalització dels problemes emocionals. S'hi han incorporat 95 nutricionistes per promoure hàbits de vida saludable i evitar que arribin tants casos de sobrepès i obesitat a les consultes, amb la idea que a finals d’any hi pugui haver 150 d’aquests professionals operatius. I d’aquí mig any s’espera que s’hagin començat a contractar fisioterapeutes, higienistes dentals i farmacòlegs. “També mantenim els 1.750 administratius que van ser contractats com a gestors covid i que ja estan plenament integrats en els equips per ajudar en tasques més burocràtiques”, ha explicat. En aquest intent per desburocratitzar la feina dels professionals sanitaris, Argimon ha subratllat la tramitació de les baixes per ingressos d'urgència o intervencions programades, que ara es faran al mateix hospital.

Crítiques a l'Estat

Argimon ha demanat aquest divendres al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que es comprometi a incrementar el pressupost sanitari de la mateixa manera que ho ha fet amb la despesa que vol destinar a Defensa. "Salut és vida, salut és cohesió social, salut és generar riquesa, i no se'n parla", ha lamentat el conseller, que ha retret a l'Estat la falta de voluntat per canviar el model de finançament sanitari.

Ho ha dit després de ser preguntat per les crítiques del departament al projecte de llei d'equitat, universalitat i cohesió del Sistema Nacional de Salut (SNS) en què acusa el ministeri de Sanitat d'envair "competències exclusives" del Govern i d'atemptar contra el model sanitari català. El ministeri, ha afirmat Argimon, no té cap competència ni en la provisió ni en l'organització del sistema català, però sí que en té en el finançament.

stats