Salut
Societat Salut 01/12/2023

Un cas de VIH cada cinc dies mentre l'espera per a la pastilla preventiva es dispara

Salut es compromet a garantir-ne l'accés en un màxim de sis mesos

4 min
Un treballador del BCN Checkpoint amb una capsa del medicament utilitzat com a tractament preventiu del VIH (PrEP).

BarcelonaL'Hospital Clínic, un dels centres sanitaris de referència per a l'atenció de les malalties infeccioses, atén un cas nou del virus de la immunodeficiència humana (VIH) cada cinc dies. En total, els professionals de l'hospital barceloní fan seguiment d'unes 7.000 persones amb VIH a l'any, el 20% dels diagnosticats de Catalunya. El ritme de noves infeccions s'ha alentit respecte del 2018 –s'han detectat 75 nous positius; fa cinc anys n'eren 200–, però els casos no deixen de proliferar. Medicaments com la píndola que evita la infecció, la profilaxi de preexposició (PrEP), han contribuït a limitar-ne l'expansió, però el seu desplegament encara no és total i, per tant, tampoc ho és la seva eficàcia. Malgrat que es va començar a finançar l'any 2019 i ja hi ha unes 9.000 persones en tractament, actualment la demanda creix sense aturador i les llistes d'espera poden excedir l'any.

El nombre de beneficiaris de la pastilla preventiva del VIH a Catalunya és la més elevada de l'Estat: representen la meitat dels usuaris, segons dades del departament de Salut. A tot el país hi ha una vintena de centres sanitaris que administren la PrEP, si bé molts usuaris opten per l'únic espai comunitari autoritzat, el BCN Checkpoint. A hores d'ara, aquesta entitat fa seguiment a 3.000 usuaris i la seva llista d'espera s'ha multiplicat per sis en només un any. Com a conseqüència, el temps mitjà d'espera s'ha enfilat fins als 12 o 14 mesos, segons explica el director del centre, Ferran Pujol, en declaracions a l'ACN.

La conselleria de Salut xifra la suma de persones en llista d'espera per rebre la PrEP en 2.371 a finals del 2022. La xifra real de sol·licitants, però, és més baixa perquè hi ha usuaris que estan inscrits i a l'espera en més d'un centre. A la ciutat de Barcelona, 791 persones estaven a la llista el 2022, i la regió sanitària metropolitana (nord) és on hi havia més acumulació, amb 1.513 inscrits. Ni Salut ni el BCN Checkpoint ofereixen la llista actualitzada per a l'any 2023, però Pujol detalla que cada mes entren al programa entre 80 i 100 usuaris nous, molts dels quals han d'esperar més d'un any per accedir.

24 euros per persona a l'any

"Sortosament, s’han anat frenant les noves infeccions i s’està estabilitzant la malaltia. Constatem que hem avançat molt en els últims anys, però cal insistir fent més camí amb la prevenció", ha assegurat el conseller de Salut, Manel Balcells. Amb tot, ha admès que la llista d'espera per accedir a la PrEP és "excessiva" i s'ha compromès a intentar reduir-la perquè no superi els sis mesos de cara a l'any que ve.

El director del BCN Checkpoint detalla que la píndola no és cara (té un cost d'uns 24 euros per persona i any), però el seguiment del tractament sí que requereix recursos. Després d'una primera visita mèdica per assegurar que la persona la pot prendre, al llarg de l'any se'n fan quatre més de control de la funció renal i de detecció d'altres malalties de transmissió sexual (ITS), així com del mateix VIH. 

Pujol lamenta que amb els actuals recursos molts hospitals públics "no es poden permetre" assumir tota aquesta tasca assistencial. "De cap manera diria que se'ns dona l'esquena o que [a Salut] no són conscients d'aquest problema de salut pública, però les solucions arriben de manera molt més lenta del que voldríem davant la dinàmica gruixuda que està agafant tot això", afegeix.

Nou espai al Clínic

Per respondre a l'elevada demanda a Barcelona, i amb 1,2 milions d'euros provinents d'una donació anònima d'un ciutadà, el Clínic ha estrenat aquest divendres un nou espai per atendre les malalties infeccioses i el VIH d'uns 400 m². Disposa de 13 despatxos per a les consultes, un control d’infermeria i quatre boxes per administrar tractaments, així com una àrea de laboratori i processament de mostres, tant per als pacients que reben tractaments antiretrovirals com els que formen part d'estudis i assajos clínics per aconseguir alternatives terapèutiques. Segons ha explicat el cap de la unitat, el doctor Josep Mallolas, l'Hospital Clínic és un referent per al tractament del VIH a Catalunya, on acudeixen persones també de fora de Barcelona.

Balcells l'ha inaugurat, coincidint amb el Dia Mundial de la Sida. "Ens queda molta feina per fer en el tractament del VIH i la sida. Cada vegada hi haurà més persones amb VIH per sobre dels 50 anys i hem d'abordar els efectes a llarg termini del virus en els pacients, la cronicitat i els seus efectes", ha assegurat. El VIH s'ha convertit en una malaltia crònica com la diabetis o el colesterol i la mortalitat atribuïble ha caigut dràsticament els últims vint anys: s'ha passat de les 1.700 defuncions a les 300 actuals.

En paral·lel, l'Hospital Clínic té des del 2018 un programa per identificar persones que fan un ús recreatiu de drogues sintètiques per a la pràctica del sexe durant hores i sense control, un fenomen conegut com a Chemsex. Aquesta pràctica, ha dit Mallolas, augmenta la possibilitat de transmissió de malalties infeccioses perquè es tendeix a tenir sexe amb més gent i durant més temps. Per ara, la unitat fa el seguiment a 300 persones, la majoria amb infecció de VIH, i ha constatat una disminució d'aquesta pràctica.

stats